VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Hersteloperatie Grontmij steeds meer proces van de lange adem

Patiënt Grontmij is nog niet hersteld van de grote problemen van een paar jaar terug. Topman Michiel Jaski is nu ruim dertig maanden bezig om het ingenieursbureau op te lappen, maar tegen stevige omzetdalingen valt moeilijk op te boksen.

‘Het vergt tijd om een bedrijf door een turnaround te loodsen'.

Dat zei Jaski tijdens de analistenpresentatie op een vraag waarom Grontmij maar nauwelijks dichterbij de eigen winstdoelstelling lijkt te komen.

‘We zijn ontevreden over sommige onderdelen van het bedrijf. Maar ik wil niet te somber overkomen, we gaan de goede kant op', aldus Jaski.

Grontmij ziet ‘gemiddeld genomen' voor Europa de ‘eerste tekenen van herstel uit het eerste kwartaal doorzetten'. In de cijfers is die toonzetting nog nauwelijks terug te zien.

Terwijl in de ingenieurssector de fusie- en overnameactiviteit aantrekt, zo wil Arcadis voor 324 miljoen euro het Britse Hyder overnemen, is Grontmij alleen met zichzelf bezig.

Omzetkrimp
Het tweede kwartaal was er een van vooral teleurstellingen.

De omzetdaling en het verlies (14,6 miljoen euro) zijn aanzienlijk, en voormalig lichtpuntje Zweden laat kwartaal op kwartaal grote schommelingen zien. Grontmij wil bovendien de activiteiten in Frankrijk kwijt, maar die presteerden slecht en de vooruitzichten zijn niet best.

Dat Grontmij moeilijke jaren met felle concurrentie en prijsdruk moet zien door te komen is niets nieuws. Toch blijft de omzetontwikkeling telkens een domper. De opbrengsten krompen autonoom met 5,7 procent tot 168,5 miljoen euro.

De afgelopen tweeënhalf jaar ging het alleen in het derde kwartaal van 2012 met een omzetdaling van ruim tien procent slechter. In die periode kon Jaski maar in twee kwartalen een plusje noteren.

Behalve met de inkomsten wil het ook nauwelijks vlotten met de winst. Grontmij hield de afgelopen zes maanden ruim acht euroton aan operationele resultaat (ebit) over op een totale omzet van 337 miljoen euro. Vorig jaar stond die teller halverwege op ruim vijf miljoen euro.

Piketpaaltje
Een van de piketpaaltjes voor het ingenieursbureau, dat bijna kopje-onder ging, is de winstmarge.

Eind 2016 wil Jaski die winstgevendheid (ebita) op zes tot acht procent van de omzet hebben. Aan het einde van het eerste halfjaar 2014 is dat 3,8 procent. Een ruime halvering ten opzichte van de 7,9 procent een jaar eerder.

Een stijging in de marge is wel te ontwaren als zogeheten ‘bijzondere posten', vijf miljoen euro in totaal voor allerhande herstructureringskosten, niet worden meegeteld. Dan gaat de winstgevendheid van 8,6 naar 11,7 procent.

De andere doelstelling is om het werkkapitaal als percentage van de omzet terug te brengen naar 13 procent in 2016. Op dit moment staat die teller op 17 procent.

Onvrede
Zweden zal zo'n onderdeel zijn waar Jaski allerminst tevreden over zal zijn.

Het is na Nederland (omzet 53,5 miljoen euro) en Denemarken (35 miljoen euro de belangrijkste markt voor het ingenieursbureau uit De Bilt (omzet 22 miljoen euro)

Een paar grotere projecten zijn eerder dit jaar afgerond en inmiddels is er minder werk te doen. De omzet liep 13 procent terug. Jaski en zijn financiële man Frits Vervoort zouden in Zweden ‘liever meer stabilisatie zien'.

LEES MEER:

  27 februari 2014

4 november 2013

5 augustus 2013

 16 juli 2013

 28 februari 2013

21 januari 2013



Gerelateerde artikelen