VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Sterke euro is smet op solide tweede kwartaal DSM

Ondanks dat DSM omzet en winst in het afgelopen kwartaal flink zag dalen mag gesproken worden van een solide kwartaalresultaat. De volumegroei was sterker dan verwacht, maar door verschillende prijseffecten daalde het resultaat.

DSM kampt wel met negatieve valuta-effecten en moeilijke marktomstandigheden, zoals iedere multinationale onderneming met het hoofdkantoor in Nederland.

De euro is Nederlandse bedrijven al een tijdje veel te sterk.

Er werd een kwartaalomzet geboekt van 2,29 miljard euro, 5 procent minder dan een jaar eerder. Het EBITDA-bedrijfsresultaat kromp met 15 procent tot 293 miljoen euro.

Naast de wisselkoerseffecten drukte ook een brand in Zwitserland op het resultaat. De nettowinst daalde met 30 procent naar 78 miljoen euro.

De volumes in voedingsingrediënten zoals vitamines en enzymen stegen, maar door prijsdruk en de sterke euro daalde de omzet van Nutrition met 3 procent, terwijl de operationele winst met 11 procent omlaag ging.

Optimisme
Topman Feike Sijbesma zou Feike Sijbesma niet zijn als hij geen lichtpuntjes zag. Hij wees er vanmorgen op dat de markt voor diervoeding tekenen van verbetering laat zien. Mensen blijven daarbij nog wat achter en dat ligt aan de slechte economie.

In de divisie Performance Materials, waar speciale plastics worden gemaakt, ging het beter. Hier steeg de omzet en verbeterde het resultaat.

Een probleem was hier echter de caprolactam-productie. Deze grondstof voor nylon had te maken met margedruk en er moesten fabrieken worden stilgelegd voor onderhoud.

Verbetering

DSM verwacht echter de prestaties en de resultaten te kunnen verbeteren, zodat het aan de huidige marktverwachtingen kan worden voldaan. Dat zou een winst per aandeel van zo'n 2,98 dit jaar en 3,57 euro volgend jaar betekenen want dat zijn de gemiddelde taxaties van analisten nu.

En dat kan nog meevallen als de euro weer wat afzwakt, want DSM rekent met wisselkoersen die dit jaar in totaal een verliespost van zo'n 70 miljoen euro meebrengen.

Hedgefund aan de poort
Op 14 keer de verwachte winst voor volgend jaar is DSM niet al te duur. Daar komt nog wat overnamespeculatie bij sinds bekend is dat hedgefund Third Point van Daniel Loeb een belang in DSM heeft genomen.

Loeb zou tot het kamp behoren van beleggers die denken dat DSM opgesplitst meer waard zou kunnen zijn. De moeilijk te voorspellen resultaten van producten als caprolactam ontnemen vaak het zicht op onderdelen waar meer stabiele inkomstenstromen worden gegenereerd.

Voedingssupplementen zouden zelfstandig meer waard zijn dan binnen een concern als DSM.

Het is niet duidelijk hoe groot het belang is dat Third Point in DSM heeft opgebouwd. Het aandeel DSM reageerde dinsdagochtend licht positief op de cijfers.

LEES MEER: 22 juli mei 2014

6 mei 2014

26 februari 2014

21 januari 2014

5 november 2013

6 september 2013



Gerelateerde artikelen