VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

14 augustus 2014

Daling dividend Vastned zet door

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

Winkelvastgoedfonds Vastned toont zich niet ontevreden, beleggers zijn dat wel en zetten het aandeel lager na de publicatie van de waterstand over de eerste helft van 2014. 

Winkelvastgoedfonds Vastned heeft in de eerste helft van dit jaar een direct resultaat (huuropbrengsten minus de kosten) geboekt van 23,1 miljoen euro. Dat is een stukje lager dan de 29,3 miljoen die vorig jaar werd bereikt.

Het indirecte resultaat (dat is inclusief de herwaarderingen van de panden) was 13,7 miljoen euro negatief. Hier was wel sprake van verbetering, want vorig jaar werd een min van 30,1 miljoen euro genoteerd. Het totale resultaat komt dus op 9,4 miljoen euro, aanzienlijk meer dan het verlies van 0,7 miljoen vorig jaar.

Premium
Vastned richt zich sinds een aantal jaar op  de ‘premium city high street shops’: winkels in de beste winkelstraten van Nederland, Frankrijk, België, Spanje en Turkije. Dat gaat goed: die portefeuille beslaat nu meer dan de helft van het totaal (55 procent) en kent een zeer hoge bezettingsgraad van 99,1 procent.

Deze kernportefeuille moet over vijf jaar tenminste driekwart van het totaal uitmaken. Vastned verkocht in het eerste halfjaar voor 54 miljoen euro aan panden in Nederland, België en Frankrijk die niet in de kernportefeuille hoorden.

Topman Taco de Groot van Vastned zei voorzichtig te zijn over een duurzaam economisch herstel. Volgens hem blijft het verschil tussen populaire en minder populaire locaties toenemen. Een reden om de voor de ‘premium city high street shops’ te blijven gaan.

Het feit dat Vastned nog altijd met die minder aantrekkelijke helft (45 procent van de portefeuille) zit, drukt op het resultaat. Leegstand is er vooral op de minder aantrekkelijke locaties en aangezien de polarisatie toeneemt, is het niet ondenkbaar dat de leegstand aan de onderkant van de markt dat ook zal doen.

Verwachting 2014
Het bedrijf sprak de verwachting uit dat het direct resultaat over 2014 uit zal komen tussen 2,10 en  2,30 euro per aandeel. Het dividend zal ten minste op 1,90 euro per aandeel uitkomen. Bij de huidige aandelenkoers heeft Vastned dan een dividendrendement van 5 procent.

Maar die 1,90 euro zou een behoorlijke stap terug zijn, want over vorig jaar werd nog 2,55 euro uitgekeerd.

Het dividend van Vastned zit al sinds 2009 al in een dalende trend. Andere winkelvastgoedfondsen deden het wat dat betreft beter: Unibail-Rodamco en Corio maakten al eerder de keuze zich voornamelijk op de bovenkant van de winkelmarkt te richten.

Zij hadden altijd een lager dividendrendement dan Vastned, maar wisten het dividend wel beter op peil te houden.

Dividend afgelopen 5 jaar

 2009 2010 2011 20122013
Corio €2,65 €2,69 €2,76 €2,76 €2,13 
Unibail€8€8 €8 €8,4€8,9
Vastned€4,03 €3,68 €3,61 €2,55 €2,55


Gerelateerde artikelen

Overname in België geeft dividend en schuld Vastned Retail een impuls
Drie Rotterdamse dividendaandelen
Drie Rotterdamse dividendaandelen
26-07-2016

De rente op uw spaarrekening nadert het nulpunt, banken geven al signalen a…

Lees verder

vastgoed
Verkoop van lege panden krikt bezettingsgraad Vastned omhoog
24-05-2014

Europese winkelbelegger Vastned kan over het eerste jaar schermen met een …

Lees verder

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}