VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Ook genegeerde geopolitieke risico’s bedreigen wereldeconomie

Oekraïne, Irak en Gaza domineren het nieuws. Beleggers moeten echter ook potentiële risico’s niet uit het oog verliezen. Saxo Bank wijst op Schotland, China en een stuurloos VS.

De zomer van 2014 gaat sowieso al de geschiedenisboeken in als de (zoveelste) zomer waarin brandhaarden ontstonden die hun weerslag op de wereldeconomie hadden.

Het Russisch-Oekraïens conflict, de stijgende spanningen in Gaza en de opmars van milities van de Islamitische Staat in Irak. Allemaal kunnen ze de groei van de kwetsbare Europese economie ondermijnen.

Zeker is ook dat beleggers wat nerveuser zijn geworden. Maar volgens marktvorsers van de Deense investeringsbank Saxo sluimert er haast onopgemerkt nog een aantal zaken die een rol gaan spelen. Drie (potentiële) risico’s op een rij. 

1) Verkiezingen VS
Saxo wijst beleggers op de tussentijdse stembusronde die komende november zal worden gehouden in de Verenigde Staten. Amerikanen kiezen dan een nieuw Huis van Afgevaardigden en ook een derde van de Senaat.

Als de Republikeinen zegevieren, wordt het voor de democratische president Barack Obama nog lastiger om hervormingen door het Congres - de Senaat en het Huis van Afgevaardigden samen - te loodsen.

“Het idee dat de VS dan stuurloos zijn, kan het vertrouwen van beleggers ondermijnen en het herstel tegenwerken”, aldus de mensen van Saxo.

En als de economie vervolgens zou wegzakken, is volgens Saxo het Amerikaanse stelsel van centrale banken (Fed) mogelijk niet in staat om de rentetarieven gestaag te laten stijgen.

Fed-baas Janet Yellen heeft sinds zij in februari van dit jaar Ben Bernanke opvolgde langzaamaan de steunmaatregelen teruggeschroefd. De Fed houdt de rente al sinds 2008 rond het nulpunt via opkoopprogramma’s van obligaties. Sinds haar aantreden is die steunmaatregel al met vele miljarden euro’s per maand afgebouwd.