VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Zwakke economische data Europa komen zeer ongelegen

De groeicijfers over de Europese economie in het tweede kwartaal vertonen een wat somber beeld. Vooral de krimp van Duitsland, de grote motor van Europa, toont aan dat de gevoeligheid voor de situatie in de Oekraïne en het Midden-Oosten niet mag worden onderschat.

Europa heeft zich met allerlei hervormingen en monetaire stimuli knap gered uit de nijpende situatie waarin het verkeerde.

Met een nog immer zeer hoge schuldenlast en dreigende deflatie is er nu grote behoefte aan groei. Dit blijft vooralsnog uit. Sterker, Europa glijdt weer weg, mede onder invloed van de geopolitieke spanningen.

Geen groei in tweede kwartaal
Nul procent groei voor het eurogebied als geheel in het tweede kwartaal. Vooral de grote landen laten het afweten.

Frankrijk stagneerde net als in het eerste kwartaal. Duitsland en Italië tekenden een krimp van 0,2 procent aan.

Duitsland had in het eerste kwartaal nog baat bij de zachte winter, maar verrast nu toch in negatieve zin.

Wel groei zien we in de periferie-landen Portugal en Spanje; beide landen groeiden met 0,6 procent. Spanje zat dit jaar al in de lift (+ 0,5 procent), Portugal kromp het vorige kwartaal nog met 0,7 procent.

De pijnlijke hervormingen hebben toch resultaat. Vooral de toegenomen concurrentiepositie door lagere lonen is effectief. Dit valt ook te zien aan de toegenomen import door Duitsland.

Dit kan wat van de groei van de overige Europese landen hebben afgesnoept, maar aannemelijker is dat een land als Duitsland hinder begint te ondervinden van alle geopolitieke spanningen in het oosten.

Nederland vormt een opvallende positieve uitzondering met een groei van 0,5 procent in het tweede kwartaal, vooral door de export, die nu wel onder druk staat door onder andere Rusland met zijn ingevoerde importrestricties. 

Actie
De nulgroei voor Europa zal de druk op de Europese Centrale Bank (ECB) verder opvoeren om met onconventionele maatregelen de economie uit het slop te trekken.

Een recordwerkloosheid en dreigende deflatie - in juli was de inflatie nog maar 0,4 procent - zien de centrale bankiers in Frankfurt liever niet. De vooruitzichten zijn niet optimaal: het Centraal Plabureau becijferde dat de economische groei van Nederland wel eens een kwart tot een half half procentpunt lager kan uitkomen als het conflict rond Oekraïne verder uit de hand loopt.

Obligaties en aandelen
Obligatiebeleggers lopen al langer vooruit op zwakke economische prestaties in Europa en een verder teruglopende geldontwaarding. Voor het eerst in de geschiedenis daalde de Duitse tienjaarsrente onder de 1 procent.

Houders van (Duitse) staatsobligaties hebben het daarmee nog niet zo slecht. Door de koersstijgingen (koersen van obligaties stijgen als rentes dales) ligt hun totaalrendement een stuk hoger dan op de aandelenbeurs.

Beleggers die begin dit jaar hun geld in de Duitse hoofdindex DAX staken staan in de min, terwijl houders van langlopende Duitse staatsobligaties in de plus staan.

Vooruitzichten
De winstontwikkeling van Europese bedrijven is in het tweede kwartaal redelijk geweest, maar de koersen zijn vorig jaar hard omhoog gegaan, waardoor de waarderingen ook zijn opgelopen.

Bij toenemende geopolitieke spanningen in de wereld zullen de winsten van het steeds internationaler actieve bedrijfsleven mogelijk verder worden aangetast door de negatieve invloed van deze spanningen op de wereldhandel.

Helaas is met name Europa voor de handel relatief sterk afhankelijk van Rusland, al is het alleen al voor de levering van gas.