VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Stijgend dividend goed voor beleggers

Voor veel beleggers is dividend een belangrijk onderdeel bij beleggen. Bedrijven die hun dividend stabiel houden of ophogen renderen zelfs bovengemiddeld.

Dat blijkt uit onderzoek van de VEB.

Nu de Duitse tienjarige rente halverwege augustus even onder de 1 procent zakte en ook de Nederlandse lange rente lager dan ooit staat, is er bij veel beleggers een sterke focus op dividend.

Die aantrekkingskracht is goed te verklaren: zo heeft de AEX volgens analisten bijvoorbeeld een verwacht dividendrendement van 3 procent het komende jaar, tegen een tienjarige rente op een Nederlandse staatsobligatie van slechts 1,2 procent.

We keken of beleggen in bedrijven die hun dividenduitkering stabiel houden of zelfs ophogen het beter doen dan de markt, de 500 grootste bedrijven (qua marktwaarde) uit Europa.

De dividendselectie
Shell, Roche, HSBC, BHP Billiton, AB InBev: bedrijven met het hoofdkantoor in verschillende Europese hoofdsteden en actief in diverse sectoren.

Maar deze bedrijven hebben ook enkele gemene delers. Ze hielden stuk voor stuk hun dividenduitkeringen stabiel of verhoogden zelfs de uitkering in drie opeenvolgende jaren. Bovendien keerden ze niet meer dan 75 procent van hun winsten uit aan beleggers en hadden de afgelopen drie jaar ook geld over om uit te keren aan beleggers na alle (noodzakelijke) investeringen.

Allemaal criteria waar bedrijven aan moesten voldoen om de afgelopen vijftien jaar te worden opgenomen in onze dividendselectie. Elke laatste dag van juni selecteerden we opnieuw de namen die voldeden aan de dividendcriteria en hielden deze aandelen twaalf maanden in de portefeuille.

De groep dividendaandelen – gemiddeld zo’n honderd aandelen – presteerden de afgelopen vijftien jaar (tot eind juni 2014) 8 procent per jaar tegen 5,8 procent voor de hele groep.

Onder meer in de periode juli 2011 tot juli 2012 presteerde het mandje dividendaandelen goed. Waarschijnlijk heeft dit te maken met de vlucht naar kwalitatieve aandelen die in trek waren tijdens de (Zuid-)Europese schuldencrisis.

Kader - De screen
Om op te worden genomen in de lijst
met dividendaandelen moet een aandeel
jaarlijks aan de volgende criteria voldoen:

- Een stabiele of stijgende dividend-
uitkering de afgelopen drie jaar.
- Een uitkeringspercentage (ten opzichte
van de winst per aandeel) van onder de
75 procent de afgelopen drie jaar.
- Een vrije kasstroom die de afgelopen
drie jaar gemiddeld positief was.

De dividendselectie uit de 500 grootste
bedrijven in Europa is jaarlijks
gemaakt op de laatste dag in juni.
Het gewicht van een aandeel in
portefeuille is op basis van de marktwaarde.  
Met name bedrijven die zich richten op consumenten komen consequent bovendrijven, zoals L’Oréal, Roche en Novartis – bedrijven die soms zelf in tijden van crisis hun verkopen stabiel weten te houden en/of verkoopprijzen kunnen verhogen – maar ook oliebedrijven als Total en Shell behoren regelmatig tot het selecte gezelschap.

Geen garantie
Eind juni 2013 was het Duitse sportimperium Adidas een van de bedrijven die in het dividendmandje belandde. Het concern moest begin augustus (onder meer) door de crisis in Rusland/Oekraïne een winstwaarschuwing geven.

De koers daalde met ruim 15 procent en analisten verwachten inmiddels dat het dividend bij Adidas dit jaar lager uitkomt
dan in 2013.

Het is meteen een gevaar voor beleggers die hun belegging baseren op mandjes met in dit geval dividendaandelen.

Maar ook bij selecties op basis van waardering of kwaliteit geldt: beleggen in een beperkt aantal aandelen uit een hele groep brengt blootstelling aan bedrijfsspecifieke risico’s met zich mee.

Top 10 - Dividendselectie Weging (%) k/w* Div. r. (%) k/w** Div. r** 
Shell6,215,44,6 10,3 4,8 
Roche5,9 20,53,0 16,7 3,3 
HSBC4,9 13,64,7 11,1 5,1 
BHP Billiton4,5 12,43,6 13,3 3,8 
AB InBev4,2 19,6 1,9 19,2 3,0 
Unilever3,1 17,6 3,5 19,2 3,6 
Novo Nordisk2,8 25,2 1,8 22,6 2,1 
Siemens2,5 15,8 3,3 12,4 3,8 
L'Oréal2,4 25,3 2,0 21,7 2,3 
BASF2,2 13,7 3,6 12,2 3,9 
Per 18/8/14. Voor de hele lijst klik .

* Over cijfers afgelopen 12 maanden.
** Op basis van analistentaxaties voor de komende 12 maanden.
Bron: Bloomberg