VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

20 augustus 2014

ABN Amro zet mogelijk toch geen streep door beleggingsfondsenassortiment

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

Het was in mei dit jaar even schrikken voor beleggers die bankieren bij ABN Amro. De bank maakte toen via een brief kenbaar dat het een aantal fondsen, waaronder verschillende gerenommeerde Vanguard fondsen, uit het assortiment zou halen.

Dit brief leidde tot ontzette reacties van VEB-leden. Vooral omdat zij er in de zomerperiode mee geconfronteerd werden dat ze de bewuste fondsen in korte tijd uit hun portefeuille zouden moeten overboeken of van de hand moeten doen.

Een eventueel verlies daarbij was voor eigen rekening.

"Onacceptabel", aldus VEB directeur Paul Koster.

Het betrof onder meer een beperking van een aantal fondsen die niet in de Europese Unie onder toezicht staan, maar wel in de Verenigde Staten onder (voldoende) toezicht van de SEC - de Amerikaanse AFM - staan.

Assortiment blijft voorlopig
De VEB is naar aanleiding van de door ABN Amro beoogde assortimentsbeperking in contact getreden met de bank. Ook ABN Amro zelf werd geconfronteerd met vele negatieve klantreacties en is daarvan geschrokken. Dit heeft ertoe geleid dat de veranderingen, voor zover die zien op het beperken van het fondsenaanbod, tijdelijk stopgezet zijn.

Op dit moment zijn de VEB en ABN Amro gezamenlijk in overleg met toezichthouder AFM over de vraag of nieuwe regelgeving ABN Amro nog de ruimte biedt om de betreffende beleggingsfondsen nog langer in Nederland te blijven aanbieden.

De VEB is van mening dat dit mogelijk is en doet er alles aan om ABN Amro en de AFM hiervan te overtuigen.

De VEB vertrouwt erop dat ABN Amro deze fondsen, met goedvinden van de AFM, de komende tijd in haar assortiment zal behouden. Ook bij een negatieve beslissing vindt de VEB dat beleggers die al in het bezit zijn deze fondsen, deze ten minste mogen aanhouden in hun beleggingsportefeuille.

Of de beleggingsfondsen die niet in de Europese Unie onder toezicht staan op de lange termijn (medio 2018) nog kunnen worden aangeboden aan beleggers in Nederland, zal naar verwachting snel duidelijk worden.

De VEB raadt beleggers bij ABN Amro die de bewuste fondsen al hebben verkocht aan om contact op te nemen met de bank voor een oplossing.

Meer van het schap
ABN Amro heeft ook besloten andere producten uit haar assortiment te schrappen. Het gaat bijvoorbeeld om Amerikaanse OTC (onderhands) aandelen. Daartegen heeft de VEB geen bezwaar.

Dit zijn vaak volatiele aandelen met een beperkte marktkapitalisatie. Ook zitten hier aandelen van kleine bedrijven uit China en de VS tussen met een bedenkelijke governance-structuur. 

In enkele gevallen is zelfs sprake van beursfondsen met een zogeheten pink sheet status, oftewel niet gereguleerde noteringen waar geen accountantscontrole of rapportage aan de toezichthouder (meer) plaatsvindt.


{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}