VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Topman Boer: hersteloperatie VS zal zijn vruchten afwerpen

Het begint inmiddels een riedel te worden die Ahold elk kwartaal herhaalt: de omzet daalt, de marge staat onder druk. Maar bestuursvoorzitter Dick Boer belooft beleggers een trendbreuk.

Voor het vierde kwartaal op rij nam de omzet van Ahold het afgelopen kwartaal af. De inkomsten kwamen uit op 7,42 miljard euro, 4,1 procent minder dan een jaar geleden.

Tegelijkertijd zakte de operationele winstmarge van het bedrijf naar een dieptepunt. Het eerste kwartaal van dit jaar gingen de activiteiten in de VS al door de ondergrens van 4 procent, het laagste punt sinds eind 2011.

In het tweede kwartaal volgde Ahold als geheel. Op elke euro omzet werd slechts 3,9 eurocent verdiend. Het bedrijf rapporteert dit winstcijfer sinds ongeveer zeven jaar op deze manier. Niet eerder werd een dergelijk lage marge gemeld.

Veranderingen VS
Het verder wegzakken van de marge was wel deels een gevolg van de herpositioneringsoperatie in de VS die Ahold doorvoert. Met meer verse producten, het verbeteren van de klantervaring en gerichte prijsverlagingen moet marktaandeel worden teruggewonnen.

Tot nu toe zei Ahold steeds bemoedigd te zijn over de eerste reacties in de Amerikaanse winkels, zonder verder concreter te worden. Donderdag liet Boer echter optekenen dat de investeringen zullen leiden tot een verbetering van de omzetontwikkeling.

Gevraagd door analisten wanneer dat dan te zien zal zijn in de cijfers, hielden Boer en zijn medebestuurder Jeff Carr zich nog op de vlakte. Boer verwees wel naar zijn tijd bij Albert Heijn waar hij tien jaar geleden met een soortgelijke operatie een ommekeer wist te bewerkstelligen.

“Bij een herpositionering kost het minstens twee tot drie kwartalen voor je het effect in de omzet en marktaandeel gaat zien. Het kost tijd voor de klant begrijpt dat de prijzen lager zijn”, zei de topman.

Ahold wil het programma voor het eind van het jaar in de helft van de Amerikaanse winkels hebben uitgerold.

Logischerwijze zouden de eerste resultaten dan ook begin volgend jaar zichtbaar moeten worden.

Marktpositie Nederland onder druk
Naast de problemen in de VS worstelt Ahold overigens ook in Nederland met een marktpositie die van meerdere kanten onder vuur ligt. De omzet kromp hier autonoom met 1,7 procent.

Ter vergelijking, grote concurrent Jumbo meldde woensdag een autonome omzetgroei van 3,6 procent.

Ook in Nederland wordt daarom geprobeerd de marktpositie te verbeteren. Albert Heijn tuigt een nieuwe bakkerij-afdeling op en tegelijkertijd is het aanbod aan de onderkant van het schap verbeterd met de vervanging van Euroshopper door AH Basic.

Vooralsnog zijn er echter nog weinig tekenen dat dit effect heeft.
 
De licht positieve toon van Dick Boer werd op de aandelenmarkt in ieder geval niet opgepikt. Het aandeel Ahold dook donderdag tot bijna 5 procent in het rood al was hier aan het begin van de middag nog maar een half procent van over.




Gerelateerde artikelen