VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

23 augustus 2014

Belegger die straks in ABN stapt moet rekenen op grillige resultaten

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

De winst van ABN Amro is sinds de nationalisatie elk jaar sterk beïnvloed door eenmalige posten, meestal tegenvallers. Als de bank naar de beurs komt is dit voor beleggers iets om rekening mee te houden.

Sinds ABN Amro in 2008 eigendom werd van de staat is een lange lijst tegenvallers gepresenteerd.

Griekse bedrijfsleningen, schade door de Madoff-fraude, een afboeking door Europees ingrijpen, integratiekosten voor Fortis en eenmalige heffingen van de overheid.

Het telt bij elkaar op tot ruim 4 miljard euro:

Post Bedrag (mln euro)
Madoff 922
Griekse leningen 880
Verkoop activiteiten op last van Europa 812
Integratie Fortis 1456
Bijdrage depositogarantiestelsel DSB 62
Totaal 4132

Overigens zit er incidenteel ook een meevaller in het vat. De winst over 2013 werd opgekrikt dankzij het vrijvallen van een deel van de voorzieningen op de Griekse leningen en Madoff.

Vaak eenmalig
Vrijdag bleek dat ook de winstcijfers over 2014 weer worden vertroebeld door eenmalige tegenvallers. ABN nam donderdag een voorziening van 216 miljoen euro op in de resultaten voor de overgang naar een nieuwe pensioenregeling.

Daarnaast moet de bank eenmalig 67 miljoen euro overmaken aan de staat in verband met de redding van SNS Reaal. Dit komt bij elkaar neer op ongeveer een derde van de nettowinst van de bank in 2013.

Eenmalige posten die voortvloeien uit de afwikkeling van problemen uit het verleden zijn een fenomeen waar de hele bankensector op dit moment mee te kampen heeft. Bank of America meldde donderdag bijvoorbeeld dat een megaschikking rond rommelhypotheken leidt tot een eenmalige last van 5,3 miljard dollar.

Eerder deze zomer trof BNP Paribas de grootste schikking ooit met de Amerikaanse overheid. ABN Amro staat dus niet alleen als het gaat om eenmalige posten die de voorspelbaarheid van de resultaten beïnvloeden.

ABN heeft zijn herstructurering afgerond en is op papier klaar voor een beursgang. Dat laat onverlet dat incidentele verliezen ook in 2014 nog een flinke hap uit de nettowinst nemen. Deze grilligheid is iets dat beleggers die overwegen in te stappen als ABN straks zijn rentree op de beurs maakt mee zullen moeten wegen.


{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}