VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Barrières bij wissel van account bij DeGiro

‘Wisselen van broker loont meer dan ooit’, schreef het Financieele Dagblad eind augustus in een artikel over brokers. DeGiro komt als goedkoopste uit de bus als het gaat om de transactiekosten bij onder meer handel in Nederlandse aandelen, opties en sprinters. Overstappen binnen deze broker blijkt niet zonder barrières.

Particuliere beleggers die vanaf de start bij internetbroker DeGiro zijn aangesloten, profiteren inmiddels al bijna een jaar van de lage kosten die de broker rekent. Eind september 2013 opende de online broker – die eerder alleen de institutionele markt bestierde – de aanval op de gevestigde orde.

Ter indicatie: voor het kopen van 10 duizend euro aan Shell-aandelen betaalt een belegger bij DeGiro 4 euro, oftewel 75 procent minder dan bij bijvoorbeeld Binck(Basic), waar een klant 16,5 euro aftikt.

Het verdienmodel van DeGiro leunt meer dan bij concurrenten zoals Binck en Alex op een andere tak van sport: het uitlenen van effecten.

Overstappen binnen DeGiro
Beleggers die vorig jaar overstapten naar DeGiro konden niet anders dan akkoord gaan met het feit dat de broker (mogelijk) stukken uit zijn of haar beleggingsportefeuille uitleent.

Inmiddels heeft DeGiro ook een platform waar dit uitlenen niet meer plaatsvindt. Lucratief en makkelijk maakt de online broker het echter niet voor zijn klanten om over te stappen naar een zogenaamd Custody account.

Een nieuw account
Even aanvinken dat effecten niet meer worden uitgeleend is onmogelijk. Beleggers moeten een aparte Custody (niet uitleen) account aanmaken en zitten op dat moment met twee platformen. Dat is minder gebruikersvriendelijk dan bij bijvoorbeeld Binck, waar een belegger in één account op meerdere platformen kan beleggen, zoals BinckBasic en Binck Fundcoach.

7,5 euro kosten per effect
Een nieuwe account openen is gratis, maar als een belegger de effecten uit zijn oude platform wil overzetten naar zijn nieuwe account, betaalt hij daarvoor 7,5 euro per regel. Voor kleine beleggers zal het zelf verkopen en opnieuw aanschaffen van de effecten goedkoper zijn, maar wel meer werk kosten. Er is dan wel een risico op koersfluctuaties.

Geen handel mogelijk in hefboomproducten
In het niet-uitleen-account van DeGiro kunnen beleggers niet meer handelen in opties, cfd’s, turbo’s, sprinters, speeders en futures. Met name de handel in opties zullen veel particuliere beleggers missen. Beleggen in aandelen, obligaties, beleggingsfondsen, etf’s blijft wel mogelijk.

Dividend onaantrekkelijk gemaakt
Periodieke dividendbeschrijvingen zijn altijd bijzonder prettig voor beleggers. Bij het Custody account zullen die bijschrijvingen echter lager uitvallen dan bij het uitleen account. Beleggers moeten namelijk 1 euro plus 3 procent betalen over het ontvangen dividend.

Bij 300 stukken Shell in portefeuille en een verwachte volgende kwartaaluitkering van analisten van 35 eurocent per aandeel, levert de hypothetische Shell-belegger ruim 4 euro in op het verwachte douceurtje van 105 euro. Ook betalen beleggers via een soortgelijke structuur voor het verwerken van couponnen bij obligaties.

Op Alex (Alex Zelf Beleggen, profiel ‘algemene belegger’) en Rabobank (Rabo Direct Beleggen) na rekenen andere partijen geen extra kosten voor het verwerken van ontvangen dividenden en couponnen.

Extra kosten
Daarnaast zullen beleggers die een Custody account nemen per maand gaan betalen als zij live koersen van Euronext willen. De koersen van Chi-X zijn wel gratis.

Overstappen?

Beleggers die zich zorgen maken over het uitlenen van effecten kunnen overwegen over te stappen naar een Custody account van DeGiro. De jaarlijkse kosten zullen dan wel toenemen.

Overigens is DeGiro niet de enige broker die effecten kan uitlenen. Lynx, Today’s en TradersOnly maken namelijk gebruik van het handelsplatform van het Amerikaanse Interactive Brokers die al jaren stukken van klanten uitleent (als een klant zelf met geleend geld belegt).

Wanneer partijen aandelen lenen van een broker om in te spelen op koersdalingen (short gaan) moeten zij onderpand stallen bij deze broker.

DeGiro benadrukt dat dit minimaal 104 procent is van de waarde van de uitgeleende effecten, en dat dit onderpand meestal cash is.

De VEB zal de voor- en nadelen van verschillende brokers blijven beoordelen en beleggers hierover informeren.

Een compleet overzicht van de tavieven van DeGiro vindt u op haar website