VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

27 augustus 2014

Resultaten OCI-onderdelen lopen flink uiteen

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

Twee divisies met totaal verschillende activiteiten én resultaten. De kunstmestactiviteiten van OCI worden steeds winstgevender; de bouwactiviteiten juist minder. OCI wil de onderdelen nu uit elkaar halen om beide te laten groeien.    

De Egyptische kunstmeststoffen- en bouwgigant OCI rapporteerde een lagere nettowinst, maar boekte wel meer omzet.

Eenmalige lasten verhullen echter dat het bedrijf operationeel wel progressie boekt. Dit komt puur door de kunstmestactiviteiten, goed voor 56 procent van de groepsomzet (in totaal 2,33 miljard dollar de eerste jaarhelft), maar 91 procent van het bedrijfsresultaat (412,5 miljoen dollar) van OCI.

Het bedrijfsresultaat (ebitda, oftewel winst voor rente, belastingen, afschrijvingen en amortisatie) steeg bij de kunstmestdivisie het eerste halfjaar met ruim 30 procent tot 403,5 miljoen dollar.

Hoe anders is dat bij het bouwonderdeel van OCI: het bedrijfsresultaat daalde met 12 procent tot iets meer dan 41 miljoen dollar.

Algerije aanjager
Een belangrijke aanjager bij de verbeterde winstgevendheid bij de kunstmestdivisie waren de hogere volumes bij de Sorfert fabriek in Algerije, die sinds maart 2014 volledig operationeel is.

De verwachting is dat deze fabriek in de tweede helft van het jaar nog meer zal bijdragen aan de winst.

Minder goed ging het bij een belangrijke fabriek in Egypte, waar de onderneming last had van aanhoudende aardgastekorten, waardoor de capaciteit niet volledig benut kon worden. De aardgastekorten zijn veroorzaakt door de hoge vraag naar gas in de hete zomermaanden.

Pas in het vierde kwartaal verwacht OCI hier verbeteringen.

Ondanks de hogere volumes bij de kunstmesttak zorgden prijsdalingen voor per saldo lagere omzet bij het onderdeel.

Dat de omzet bij heel OCI de eerste jaarhelft toch toenam, komt door de bouwactiviteiten. De omzet steeg hier met 8 procent door herstel in Egypte en versnelde groei in de Verenigde Staten en Saoedi Arabië.

Toch stonden de marges hier onder druk, onder meer door het afzeggen van projecten in Afghanistan door de Amerikaanse overheid.

Naar de toekomst
OCI is onder meer bezig met de bouw van een grote kunstmeststof fabriek in de Verenigde Staten. Die is inmiddels voor 63% voltooid.

Topman Nassef Sawaris verwacht dat de productie in het vierde kwartaal van 2015 kan beginnen.

Verder moeten twee andere fabrieken van OCI (die methanol produceren) de methanolcapaciteit uiteindelijk voor 2017 met 60 procent vergroten.

Nu enkele grote interne bouwprojecten bijna zijn afgerond, lijkt OCI de bouwactiviteiten minden hard nodig te hebben. Beide onderdelen moeten een eigen groeipad gaan volgen in de toekomst. Daarom wil OCI de bouwactiviteiten apart naar de beurs brengen.

OCI is niet het eerste bedrijf dat deze route bewandelt. ArcelorMittal (Aperam) en ING (Nationale Nederlanden) gingen het Egyptische OCI voor.


{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}