VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

01 september 2014

Nieuwe pennystocks en aandelen die de pariastatus zijn ontstegen

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

Pennystocks zijn populair bij daghandelaren, maar de meeste beleggers laten ze liever links liggen. Het Damrak heeft de laatste paar jaar enkele klinkende namen zien zakken onder de euro. Tegelijkertijd wisten ook enkele fondsen de pariastatus van zich af te schudden.

Drie aandelen op een rij die (opnieuw) zijn afgedaald in de krochten van de beurs.

Imtech
De grootste neergang van het afgelopen jaar is die van Imtech. Grootschalige fraude en een enorme schuldenlast hebben ertoe geleid dat het eens trotse installatiebedrijf een pennystock is geworden.

Imtech gaat binnenkort voor 600 miljoen euro aan nieuwe aandelen uitgeven om de balans op orde te brengen. De grote verwatering van aandelen waar dit toe zal leiden maakt het niet waarschijnlijk dat Imtech snel weer door de 1 euro stijgt.

Kardan
Ook het Israëlisch investeringsfonds Kardan heeft de afgelopen paar jaar een diepe val gemaakt. Problemen in opkomende markten leidden tot grote afschrijvingen en verliezen en een decimering van de aandelenkoers tot verder onder de euro.

Het grootste probleem op dit moment is de aflossing van 230 miljoen euro aan schulden. Het is de vraag of Kardan de noodzakelijke verkopen voor elkaar krijgt.

Inverko
Een van de bekendste pennystocks van het Damrak was Vivenda. Met de komst van recyclingbedrijf Inverko en een naamswijziging leek het erop dat vorig jaar een einde zou komen aan het kwijnende bestaan van het fonds.
De koers steeg in het najaar van 2013 flink en naderde de euro.

Inmiddels is het aantal uitstaande aandelen echter weer flink toegenomen door met aandelen gefinancierde overnames. De marktwaarde van het bedrijf ligt weliswaar rond de 20 miljoen euro, maar de koers is niet meer dan enkele dubbeltjes.

Enkele fondsen hebben afgelopen jaren ook laten zien dat eenmaal een pennystock niet betekent dat een aandeel altijd een pennystock blijft. Drie fondsen die pennystock-af zijn op een rij.

AND
De koers van AND kwam in het verleden vooral in beweging door speculatie over een overname. De laatste jaren lijkt echter een ommekeer bewerkstelligd.

De onderneming heeft nu een flinke positieve kaspositie en keert zelfs dividend uit. Deze ommekeer is ook te zien in de koers van het aandeel. In 2012 was AND nog een pennystock, inmiddels staat het aandeel ruim boven de 3 euro.

Dico
De ondergang van slaapkamermeubelbedrijf Dico ging in 2009 gepaard met een ineenstorting van de koers van het aandeel. Vrij snel na het faillissement van het bedrijf werd de achterblijvende beurshuls opgekocht door Value8.

Het investeringsfonds wil het fonds gebruiken voor een beursnotering. Nadat dit plan bekend was geworden herstelde de koers tot boven de euro. Tot een nieuwe notering is het nog niet gekomen, maar het aandeel is formeel gesproken al langere tijd geen pennystock meer.

Eurocastle
De meest eenvoudige oplossing om de status van pennystock te ontstijgen is om aandelen samen te voegen, een reverse stock split. Vastgoedbedrijf Eurocastle Investments voegde vorig jaar tweehonderd aandelen samen tot een nieuw aandeel. Daarmee werd een einde gemaakt aan de status van centenaandeel.


{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}