VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

September slechtste beursmaand afgelopen 100 jaar

Met een gemiddeld verlies van 0,8 procent voor de Dow Jones Index over de afgelopen honderd jaar blijkt september veruit de minst geschikte maand om te beleggen.

Waar de maand september beleggers dus gemiddeld verlies heeft opgeleverd, geldt voor de overige elf maanden juist een gemiddeld positief rendement van 0,8 procent.

Dit jaar lijkt het ‘september-effect' helemaal te spelen omdat de aandelenbeurzen feitelijk al drie jaar geen tussentijdse correctie van 10 procent of meer hebben doorgemaakt.

Menig marktkenner vindt met name de Amerikaanse aandelenmarkten duur. De Dow Jones en S&P 500 staan op recordstanden terwijl de wereldeconomie hapert en de geopolitieke spanningen toenemen.

Toch zijn er ook redenen aan te dragen waarom de kans op een correctie in september dit jaar niet groter is dan in ander jaren.

Hoop voor dit jaar
Uit historische data over de afgelopen 100 jaar blijkt dat de maand september vooral beroerd is wanneer de aandelenbeurzen het hele jaar al beroerd presteren. Dat is dit jaar niet het geval.

Had de Dow Jones in de maanden januari tot en met augustus een daling laten zien, dan leverde september gemiddeld een verlies op van 2,7 procent en daalde in twee van de drie gevallen.

Dit jaar staat de beurs ‘year-to-date' in de plus en in dat geval zou september gemiddeld een plus van 0,3 procent opleveren en evenveel kans op een daling als op een stijging kennen.

Data over bear markets laten zien dat slechts een keer een dalende trend van start is gegaan in de maand september, de grote beurscrash van 1929 begon bijvoorbeeld in deze maand.

Ook viel Lehman Brothers in september en waren er de aanslagen op de Twin Towers op 11 september.

Verklaringen
Er is al veel inkt gevloeid om verklaringen te vinden voor het september-effect, maar zo als meestal zijn deze behoorlijk arbitrair.

Wat te denken van minder daglicht in deze maand wat beleggers somberder maakt? Of meer neerwaartse winstaanpassingen door bedrijven?

Blijven zitten
Even uit de markt stappen blijkt toch vooral een zwaktebod. De beste beleggers blijken ook in de maand september hun mannetje te staan.

Redenen om het beleggingsplan te wijzigen zijn er vaak niet. In en uit de markt stappen vanwege de jaarkalender is meestal niet zo'n goede strategie.

Het blijft immers een gok en vergt de nodige transactiekosten. Wie beurswijsheden blindelings volgt kan een fraaie beursrally mislopen.

{{scope.count}} Reacties

{{comment.userName}}

{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy'}}

{{comment.body}}