VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Doemverhalen over de Europese economie zijn overtrokken

De slechte economische situatie in de eurozone heeft ECB-president Mario Draghi aangespoord tot actie. Maar op het beeld dat heel Europa afglijdt in een nieuwe recessie valt wel het nodige af te dingen.

Er lijkt maar geen einde te komen aan de economische tegenspoed in de eurozone. De economie groeide niet in het tweede kwartaal en de inflatie is gezakt tot bijna nul. Tegelijkertijd zijn er echter meer dan genoeg tekenen dat de Europese economie wel herstelt. Een aantal van deze lichtpunten op een rij.

1. Duits industrie groeit

De krimp van de Duitse economie met 0,2 procent in het tweede kwartaal wordt vaak aangehaald als signaal dat het helemaal de verkeerde kant opgaat in de eurozone.

Er zijn echter ook tekenen dat de grootste en sterkse economie van de eurozone in het derde kwartaal weer op stoom is gekomen. Vrijdag werd bekend dat de groei van de industriele productie in Duitsland in juli het sterkst was sinds maart 2012.

2. Probleemlanden Ierland en Spanje gaan goed

In Frankrijk en Italie draait de economie voor geen meter. Volgens de laatste stand van de PMI-index is in de tweede en derde economie van de eurozone sprake van krimp.

Dat betekent echter niet dat alle probleemlanden . In Ierland en Spanje is de economie op stoom aan het komen. De PMI-index in Ierland staat op het hoogste punt in veertien jaar. De Spaanse index staat op het hoogste punt sinds 2007.

3. Groei uitzendsector Nederland

Uitzendorganisatie ABU meldde deze week dat het aantal uitzenduren in Nederland tussen juli en augustus met 9 procent is toegenomen. De omzet van de sector nam met 8 procent toe. Sinds vorig najaar maakt de Nederlandse uitzendmarkt een herstel door. Dit is een duidelijk signaal dat ook de Nederlandse economie blijft herstellen.

4. Lage inflatie vooral door energie en voedsel

De inflatie in de eurozone zit ver onder de doelstelling van de Europese Centrale Bank. Dit is wel voor een deel een gevolg van prijsdalingen voor energie en voedsel.

Als de prijsontwikkeling van deze goederen buiten beschouwing blijft, bedraagt de inflatie niet 0,4 maar 0,8 procent. Deze prijsdalingen zijn op zichzelf goed nieuws. Als consumenten minder kwijt zijn aan de pomp en in de supermarkt houden ze meer geld over voor andere uitgaven.

5. Nieuwe bedrijven naar de Europese beurzen
Het Damrak heeft wat betreft beursintroducties tot nu toe een sterk jaar. Met NN, IMCD en Euronext zijn enkele grote namen naar de beurs gekomen. Onlangs werd bekend dat brillenwinkelketen Grandvision ook een notering krijgt.

Dit is elders in Europa niet anders. In Duitsland staat de beursgang van internetgigant Zalando op stapel en wordt gesproken over .

Een flinke stroom beursintroducties wijst over het algemeen op een sterk beursklimaat, wat lastig te rijmen is met een nieuwe recessie. Dit is overigens ook te zien in de Europese beurskoersen die in de zomer verder zijn opgelopen.