VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

08 september 2014

Is de beursgang van Alibaba een sprookje of echt goud voor beleggers?

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

Het Chinese internetbedrijf Alibaba krijgt op 19 september een notering aan de beurs van New York. Het wordt één van de grootste beursgangen aller tijden. Er zijn gemengde gevoelens over de waardering van het aandeel.

Dat het aandeel Alibaba in aantocht is was bij beleggers al een tijdje bekend. Nu is de prijsrange bekend waarvoor de aandelen naar de markt komen: 60 tot 66 dollar.

Daarmee wordt het bedrijf gewaardeerd op ongeveer 163 miljard dollar. Alibaba is nu nog voornamelijk in China actief, waar de groei fenomenaal is geweest.

Het bedrijf is een soort combinatie van eBay en Amazon, en is in veel opzichten nu al groter dan die twee bij elkaar.

Alibaba verkoopt zelf niks, maar brengt kopers en verkopers bij elkaar waarbij een transactieomzet van 300 miljard dollar wordt gemaakt.

Vorig jaar werden er via Alibaba 5 miljard pakketten verstuurd. Alipay, het betaalsysteem van Alibaba dat enigszins vergelijkbaar is met PayPal van eBay, heeft meer dan 800 miljoen geregistreerde gebruikers.

De rest van de wereld moet het bedrijf nog ontdekken, maar dat lijkt een kwestie van tijd en de beursnotering in New York zal daarbij helpen.

Koopwaardig?
Oprichter Jack Ma is dankzij de koop- en verkooplustige Chinezen op Alibaba de rijkste Chinees geworden.

Maar is het aandeel Alibaba ook koopwaardig? De waardering is in ieder geval stevig: op 66 dollar betalen beleggers 17 keer de omzet over de afgelopen 12 maanden, een verhoudingsgetal dat bij Amazon slechts 2 is en bij eBay 4. Chinese internetbedrijven als Tencent en Baidu doen nu 14 keer en 12 keer de omzet.

En dan is er nog de slechte positie van de aandeelhouder. Jack Ma zei het zelf al: klanten komen eerst, dan de werknemers, dan pas de aandeelhouder. Alibaba kiest voor een notering in de VS omdat de autoriteiten in Hong Kong geen toestemming gaven vanwege de matige corporate governance.

Bubbelvrees

De meningen zijn dan ook verdeeld over Alibaba. Sommige analisten waarschuwen voor een tweede internetbubbel. En 17 keer de omzet lijkt inderdaad een stevige prijs voor een nieuwkomer op de beurs.

Maar de omzet die Alibaba draait is wel zeer winstgevend: de nettowinst over de afgelopen 12 maanden was 5 miljard dollar. Een koers-winstverhouding van ruim 30 klinkt al wat minder duur.

Andere analisten noemen het juist een bewust voordelig geprijsde beursgang, omdat Alibaba niet wil dat het aandeel dezelfde weg volgt als Facebook deed. De beursgang van Facebook wordt door beleggers nog altijd als een afgang beschouwd, omdat het aandeel in korte tijd halveerde. Dat verlies is nu overigens ruim goedgemaakt.

Alibaba is op 30 keer de winst inderdaad heel wat goedkoper dan Facebook nu (100 keer de winst). Een totaal ander bedrijf, maar als recente reuzenbeursgang en internet-groeiverhaal wel enigszins vergelijkbaar.

Maar het blijft de vraag wat het wordt met Alibaba: een geweldige schat of vooral een hallucinant sprookje.


{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}