VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Dalingen pond en euro nog te gering om export echte impuls te geven

Mario Draghi en de Schotten hebben de afgelopen week voor flink wat beweging gezorgd op de valutamarkten. Lage wisselkoersen zijn in theorie goed nieuws voor de export, maar de recente koersbewegingen zijn waarschijnlijk nog te klein om effect te hebben.

Vorige week verlaagde de Europese Centrale Bank de rente nog iets verder richting de nul. Daarnaast maakte ECB-president Draghi bekend dat de ECB effecten gaat opkopen in een poging geld in de economie te pompen.

Dit leidde op de valutamarkten tot een daling van de euro tegen de dollar. De munt staat nu 2,5 procent lager dan een week geleden en op het laagste niveau sinds vorig voorjaar.

Het keren van de kansen van een referendum over Schotse onafhankelijkheid dit weekend zorgde maandag voor flinke koersuitslagen. Het is onduidelijk wat de economische gevolgen zouden zijn als de Schotse bevolking volgende week stemt voor afscheiding van het VK.

Uitwerking
Op de valutamarkt wordt er echter vanuit gegaan dat het hoe dan ook niet goed voor de waarde van het pond zal zijn. De munt staat nu 3 procent lager dan begin deze maand.

De recente dalingen van de belangrijkste Europese valuta tegen de dollar zijn een vervolg op eerder dit jaar ingezette bewegingen. Het pond is al sinds begin juli op weg naar beneden, de euro al sinds begin mei.

Daarbij lijkt ook een renteverhoging door de Amerikaanse centrale bank en vooral de geopolitieke onrust een rol te spelen.

Een verzwakking van de munt wordt over het algemeen als positief gezien. Het is goed voor de concurrentiepositie en dus de groei van de export. Hier zit een kern van waarheid in maar er valt ook wel wat op af te dingen.

Export krijgt zetje
De uitvoer van het VK is tussen 2009 en 2013 bijvoorbeeld met circa 50 procent toegenomen. Deze toename is voorafgegaan door een daling van het pond tegen de dollar. Afhankelijk van hoe wordt gemeten gaat het om een daling met een vijfde tot een kwart.

Het laatste jaar is het pond aardig opgelopen tegen de dollar. Daarom zou de recente daling de Britse export een klein zetje kunnen geven.

Voor de eurolanden . Dit is nog eens in grotere mate zo voor zwakkere eurolanden. Voor Italie en Frankrijk maakt uitvoer naar buiten de eurozone bijvoorbeeld nog geen 15 procent van de economie uit. Deze landen hebben dus relatief weinig aan een goedkope euro.


Daar komt bij dat de munt nog steeds tamelijk hoog staat tegen de dollar. Sinds een piek van bijna 1,40 euro is er bijna 10 procent vanaf gegaan. Maar waarschijnlijk moet er nog een keer 10 procent vanaf voordat Europese exporteurs echt een steuntje in de rug krijgen.

De Europese export zal dus waarschijnlijk niet echt profiteren van de recente verzwakking van euro en pond. Voor beursgenoteerde bedrijven met activiteiten buiten de eurozone die afrekenen in andere valuta is de zwakkere euro echter .