VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

09 september 2014

Arcadis voelt urgentie Britse Hyder binnen te halen

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

Vanwege de concurrentie van het Japanse Nippon Koei heeft Arcadis de bieding op prooi Hyder al tot twee keer opgekrikt. De laatste prijs impliceert ligt inmiddels een premie van 60 procent.

Topman Neil McArthur van advies- en ingenieursbureau Arcadis is er blijkbaar veel aan gelegen branchegenoot Hyder te acquireren.

De Schot lanceerde in april 2013 de strategie 2014-2016 met de naam ‘sustainable growth', duurzame groei.

Na de vele overnames in het verleden die Arcadis onder de succesvolle leiding van Harrie Noy tot een wereldspeler maakte, wenste McArthur meer nadruk te leggen op autonome expansie.

De autonome groei van 1,5 procent tot op heden dit jaar blijft echter fors achter bij zijn doelstelling van 5 procent.

Met het Britse Hyder kan Arcadis in één klap 250 miljoen euro omzet bij kopen, oftewel 10 procent van de eigen bruto omzet van circa 2,5 miljard euro.

Eind vorige maand kocht het al het Amerikaanse bureau Callison met een jaaromzet van circa 130 miljoen euro.

Nu er sprake is van een ware biedingsstrijd met het Japanse Nippon Koei moet worden afgewacht hoe groot de voordelen uiteindelijk zijn voor Arcadis.

Hyder interessante aanwinst
Arcadis bood in eerste instantie 650 pence cash voor elk Hyder aandeel wat de overnamesom op 324 miljoen euro zou brengen. Op zich een mooi bod daar dit een premie impliceerde van 38,5 procent.

Arcadis sprak toen de verwachting uit dat de overname in het eerste volledige jaar zal bijdragen aan de winst per aandeel.

Met Hyder versterkt Arcadis zijn positie in het Verenigd Koninkrijk en in het Midden-Oosten en Azië alsmede in Duitsland.

Hyder heeft veel kennis op het gebied van gebouwen, infrastructuur en water, tevens speerpunten van de Arcadis-strategie.

Biedingsstrijd
Met de steun van het Hyder-bestuur en de directe steun van 15,7 procent van de Hyder-aandeelhouders leek er geen vuiltje aan de lucht.

Onverwacht wierp het Japanse Nippon Koei zich in de strijd met een bod van 680 pence. Na enkele weken beraad verhoogde Arcadis hierop zijn prijs naar 730 pence per aandeel.

Eind vorige week meldde Arcadis dat het een belang van 9,6 procent in Hyder heeft gekocht van één grootaandeel tegen een prijs van 750 pence per aandeel.

Met dit belang heeft Arcadis nu grip op 28,2 procent van de stukken. Hieronder het belang van 0,73 procent in handen van het management, dat in delen wordt overgedragen tegen een prijs van 730 pence per stuk. Dan is er nog 2,3 procent van de stukken die zich achter Arcadis scharen.

Voor de 61,8 procent van de aandelen die Arcadis nog niet achter zich heeft, heeft het inmiddels een nieuw bod van 750 pence per aandeel uitgebracht.

Extra horde
Het is daarmee wel duidelijk dat het Arcadis serieus is en Nippon Koei definitief van zich af wil schudden. Nu het feitelijk iets meer dan 25 procent van de stukken bezit is er voor de Japanners ook een extra horde.

Nippon Koei kan nu niet meer de weg van een zogeheten ‘scheme' bewandelen, waarmee het via een belegde aandeelhoudersvergadering met een 75 procent meerderheid alle aandelen in bezit kan krijgen en Hyder van de beurs kan halen.

Rest voor de Japanners de weg van een nieuw bod, maar daarbij geldt dat het onder de 90 procent geen delisting kan bewerkstelligen.

Arcadis heeft genoeg ruimte in de balans Hyder te behappen, ook tegen de hogere prijs. De nettoschuld/ebitda zou oplopen van 1,6 naar 2,8,maar het heeft al laten weten met een eventuele emissie de schuldratio onder de 2 terug te brengen.

Wel levert het door de hogere prijs meer van de voorziene voordelen in die samenvoeging kan opleveren.

LEES MEER:

8 augustus 2014

1 augustus 2014

25 april 2014

11 februari 2014

4 december 2013

23 oktober 2013

31 juli 2013

10 mei 2013


Gerelateerde artikelen

Verkoop architectuurdochter past in visie geleidelijk herstel Arcadis
Verkoop architectuurdochter past in visie geleidelijk herstel Arcadis
05-09-2017

Bedrijven die herstructuren verkopen meestal slecht renderende onderdelen. …

Lees verder

arcadis verkoop
Arcadis moest beloning aanpassen om nieuwe topman te strikken
Arcadis heeft zijn lesje geleerd
Arcadis heeft zijn lesje geleerd
29-03-2017

Ingenieursbureau Arcadis zit in de hoek waar de klappen vallen. De overname…

Lees verder

arcadis One on Ones
Ontslagen Arcadis-topman houdt recht op variabele beloning
Ontslagen Arcadis-topman houdt recht op variabele beloning
14-11-2016

De eind oktober weggestuurde Arcadis-topman Neil McArthur heeft zijn voorwa…

Lees verder

arcadis

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}