VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Recessie en krimp treffen voormalige groeibriljanten

De economie in het westen is dit jaar wat aangetrokken. Daardoor is het algemene beeld van de wereldeconomie dat er sprake is van herstel. Dat beeld klopt echter niet voor veel opkomende landen.

In verschillende voormalige groeibriljanten is namelijk sprake van stagnatie, of zelfs een recessie.

Zes opkomende economieën die een zwakke eerste jaarhelft achter de rug hebben op een rij.

Brazilië
De grootste economie van Zuid-Amerika zit na twee kwartalen krimp (-0,2 en -0,6 procent) formeel in een recessie. De productie, de bouw, investeringen, het zat in het tweede kwartaal allemaal in de min.

Het WK-voetbal deze zomer heeft het land geen impuls kunnen geven. Het zou zelfs negatief hebben uitgewerkt doordat ‘gewone' toeristen wegbleven en het aantal vrije dagen hoger uitviel.

Argentinië
Argentinië is de laatste tijd vooral in het nieuws gekomen door een conflict met Amerikaanse durfinvesteerders over aflossing van oude staatsobligaties. Dit leidde ertoe dat Argentinië deze zomer opnieuw niet aan zijn verplichtingen jegens schuldeisers kon voldoen.

Het land zat echter al in een recessie voordat de situatie escaleerde. Deze is mede veroorzaakt door een valutacrisis, overheidsbeleid en de zwakke Braziliaanse economie.

Turkije

Turkije was vorig jaar een van de grootste zorgenkinderen. De lire daalde sterk, de instroom van buitenlands krediet stagneerde en de regering Erdogan kwam zwaar onder vuur door corruptieschandalen.

Het algemene beeld is dat de economie dit jaar herstelt, maar geschoond van seizoensinvloeden was in het tweede kwartaal sprake van 0,5 procent krimp.

Zuid-Afrika
Afrika's grootste en sterkste economie groeide in het tweede kwartaal van dit jaar weliswaar met 0,6 procent, maar deze groei volgde op een kwartaal van krimp. Het land heeft een hoge werkloosheid en de productiesector heeft last van concurrentie uit lagelonenlanden.

Daarnaast lijkt het land problemen te hebben met zijn banken. Deze zomer viel African Bank om wat ertoe leidde dat kredietbeoordelaar S&P zijn beoordeling van de vier grootste Zuid-Afrikaanse banken verlaagde.

Roemenië
In Zuid-Europa gaat het economisch slecht, toch is de slechtst presterende economie van de EU op dit moment Roemenië. De economie kromp in de eerste helft van het jaar als gevolg van overheidsbezuinigingen en een daling van buitenlandse investeringen.

Kanttekening is dat Roemenië in 2013 met een plus van 5 procent wel nog Europees kampioen groei was.

Hongkong/Singapore
Niet echt opkomende economieën, maar gezien hun ligging worden de twee steden toch vaak geschaard in deze categorie. In grote delen van Azië is de economie nog volop op stoom.

Het is daarom opvallend dat in de meest welvarende delen van het continent, sprake is van stagnatie. De Singaporese economie kromp in het tweede kwartaal met 0,8 procent. Die in Hongkong kromp met 0,1 procent, na het kwartaal ervoor ook al amper te zijn gegroeid.

De economie van beide steden is in grote mate afhankelijk van het Chinese vasteland. gezien de groeivertraging van de Chinese economie vallen die cijfers nog meer. Het valt te bezien of dat zo blijft als 'China' nog verder vertraagt.