VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Nieuwe bankaandelen in VS en VK weer in trek

Lange rijen klanten die geld komen halen bij Northern Rock. Het is een iconisch beeld uit de financiele crisis. Als Virgin Money keert de probleembank nu terug aan de beurs op een moment dat investeerders weer bereid zijn geld in banken te steken.

Virgin Money is een van de vele banken die zich voorbereiden op een beursgang of recent op de beurs zijn gekomen.

Vorige week kondigde RBS aan dat het een belang van 25 procent in de Amerikaanse dochter Citizens via de beurs van de hand doet.

Tegen een waardering van 14 miljard dollar zou de verkoop RBS circa 3,5 miljard dollar opleveren. Dit geld heeft RBS onder meer nodig voor de afwikkeling van staatssteun die het tijdens de financiële crisis heeft gekregen.

Meer nieuwkomers
Een andere beursintroductie die dit voorjaar veel aandacht kreeg is die van Ally Financial. De introductie van deze door de Amerikaanse overheid geredde verstrekker van autoleningen viel overigens wel tegen: de koers is sindsdien nooit meer boven de uitgifteprijs gestegen.

Het zijn niet alleen maar brokstukken van banken die tijdens de financiële crisis onderuit gingen die een notering krijgen. Miljardair Wilbur Ross, ook de belangrijkste mede-investeerder van Branson in Virgin Money, bracht begin dit jaar bijvoorbeeld al Talmer Bancorp naar de Amerikaanse beurs.

En deze zomer kreeg het Texaanse Green Bancorp een notering. De opbrengst van deze beursgang is deels nodig voor een overname.

Mooi rendement
De investeerders van Virgin Money, aangevoerd door miljardair Richard Branson, koersen af op een aardig rendement.

Zij betaalden de Britse overheid in 2011 circa 750 miljoen pond voor de goede delen van Northern Rock. Bij beursgang zou de bank circa 2 miljard pond waard zijn.

Waardering behoorlijk
Er worden al met al flinke bedragen opgehaald bij investeerders. Daarnaast is de waardering van de nieuwe bankaandelen ook zeker niet slecht. Gemiddeld werd ongeveer 16,5 keer de winst betaald voor de nieuwe bankaandelen (koers-winstverhouding).
Bank
Verhouding introductieprijs en nettowinst
Citizens 
 14
Virgin Money
 17
Talmer
 14
Ally Financial  16,5
Green Bancorp
 21
Gemiddeld
 16,5

Dat is weliswaar minder dan de gemiddelde koerswinst verhouding voor de S&P 500 die op dit moment rond de 26 ligt. In historisch perspectief is een koerswinstverhouding van 16,5 echter zeker niet weinig.

Al met al lijkt het er dus op dat bankaandelen bij investeerders in de VS en het VK zes jaar na de crisis weer in de gratie zijn. Of dit ook geldt voor investeerders in Europa en in het bijzonder Amsterdam is nog een openstaande vraag.