VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Nederlandse beursfondsen zijn trage dividendbetalers

Aandeelhouders van Nederlandse beursfondsen ontvangen het dividend waar zij recht op hebben veelal pas een maand nadat deze uitkering wordt toegekend. Daarmee behoren hier genoteerde ondernemingen tot de traagste betalers in Europa.

Het is een doorn in het oog van menig belegger in aandelen.

Het dividend waar zij recht op hebben ontvangen zij veelal pas een maand nadat het bedrijf zogeheten ex-dividend is gegaan.

Veel beleggers vragen zich af waarom in de huidige tijd bedrijven zo lang moet duren voordat zij het toegekende dividend overmaken naar de belegger. 

De periode tussen ex-dividend datum (het moment waarop dividend wordt toegekend) en de datum van betaalbaarstelling zouden bedrijven nodig hebben om te bepalen welke belegger recht heeft op het dividend. Dat zijn aandeelhouders bij sluiting van de beurs voor de dag van ex-dividend.

In de regel duurt het drie handelsdagen voordat een transactie afgewikkeld (‘'gesettled'') is, ook wel bekend als de t+3 regel. De record datum, de datum waarop bekend is wie recht heeft op het dividend, is dus twee dagen na ex dividend.

In theorie zou het bedrijf op record datum dus kunnen uitbetalen. Dat gebeurt echter vrijwel nooit in Nederland. Slechts tien procent van de fondsen uit de AEX-index weten het geld binnen een week richting aandeelhouders te sturen.

Gemiddeld moeten beleggers in AEX-bedrijven bijna een maand op hun geld wachten. Staalbedrijf ArcelorMittal spant de kroon. Hier moeten beleggers 64 dagen op hun dividend wachten.

Achterhoede
Andere Europese landen bewijzen dat dividend uitkeren een stuk sneller kan. Meer dan 90 procent van de grootste beursfondsen in Duitsland en België keren binnen een week uit. Ook in Frankrijk en Spanje worden beleggers eerder bediend.

 WACHTEN OP DIVIDEND
Land (beurs) Binnen een week dividend uitbetaald
Belgie (BEL20) 94%
Duitsland (DAX30) 93%
Frankrijk (CAC40) 80%
Spanje (IBEX35) 64%
Nederland (AEX25) 10%

In Duitsland is het de gewoonte om de dag na de algemene vergadering van aandeelhouders (AVA) het aandeel ex-dividend te laten noteren. De dag erna sturen de bedrijven het dividend naar de custodian bank die het vervolgens dezelfde dag bij de klanten op rekening zet.

Van de 30 bedrijven in de Duitse Dax-index wijken slechts twee bedrijven hiervan af. Daarnaast komt dividend eenmaal per jaar, dat levert ook geen gedoe dus met halfjaarlijkse of kwartaaldividenden.

Opvallende trage betalers
Bij de trage betalers heeft ArcelorMittal gezelschap van een aantal opvallende bedrijven. In België neemt Ageas, het voormalige Fortis, de meeste tijd voor de uitkering. Maar de acht dagen die de verzekeraar nodig heeft zijn alleszins acceptabel ten opzichte van de meer dan twee maanden bij ArcelorMittal.

In het Verenigd Koninkrijk is RandGold Resources de traagste betaler. Het duurt 79 dagen voordat deze gouddelver de winstuitkering naar boven heeft weten te halen. Ook Rolls Royce, bekend om zijn snelle vliegtuigmotoren, neemt de tijd: 75 dagen.

In de Verenigde Staten, waar late betalingen de standaard is, valt de traagheid van American Express op. Voor aandeelhouders doet het bedrijf zijn naam weinig eer aan. Pas veertig dagen na toekenning kunnen beleggers over hun geld beschikken.

 TRAAG, TRAGER, TRAAGST
Top 5 traagste dividendbetalers* Aantal dagen
Randgold Resources 79
Rolls-Royce Holdings 75
Standard Chartered 68
ArcelorMittal 64
GlaxoSmithKline 63
 * In Nederland, Duitsland, Frankrijk België, Spanje, VK; Bron: Bloomberg.
 

{{scope.count}} Reacties

{{comment.userName}}

{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy'}}

{{comment.body}}