VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Beperkte rally na uitslag Schots referendum

Nu de Schotten tegen onafhankelijkheid hebben gestemd, is de reactie op financiële markten echter niet meer dan gematigd. Achteraf viel er niet zoveel te winnen voor speculanten op een Schots ‘nee'.

Het besef dat de Schotten mogelijk tegen onafhankelijkheid zouden kunnen stemmen drong anderhalve week geleden door op de financiële markten.

Het pond daalde en de aandelenkoersen, vooral die van Schotse bedrijven, kwamen onder druk te staan.

De verwachting was dat een negatieve uitslag zou leiden tot een ‘relief rally'. Dat lijkt in de praktijk nog wel mee te vallen. Een overzicht van de verschillende financiële instrumenten.

De Britse munt
Het pond steeg vrijdag enkele pennies tegen de dollar en de euro. De Britse munt is daarmee weer terug op het punt waar deze begin september stond voordat een peiling liet zien dat het pro-onafhankelijkheidskamp wel eens zou kunnen winnen.

Bij het herstel van het pond speelt waarschijnlijk ook mee dat dat de Bank of England binnenkort zeer waarschijnlijk de eerste renteverhoging gaat aankondigen. De verwachting was dat de centrale bank hier, temidden van grote politieke onrust na een ja-stem, vanaf zou zien.

Britse staatsobligaties
Voor Britse staatsleningen lijkt tot op zekere hoogte hetzelfde te gelden als voor het pond. Nu renteverhogingen weer een zekerheid lijken, loopt de rente wat op. Daar moet eigenlijk wel bij worden aangetekend dat de rente de afgelopen dagen ook al weer was opgelopen.

Aandelenbeurzen
De beurs in Londen won een magere 0,7 procent. Opvallend is nog wel dat de Spaanse beurs vrijdagochtend 1,3 procent omhoog schoot.

In de Spaanse politiek werd het referendum met argusogen gevolgd omdat een Schotse keuze voor onafhankelijkheid een steun in de rug zou zijn voor Catalaanse separatisten.

Schotse aandelen
Individuele aandelen in Schotse bedrijven lieten nog wel aardige uitslagen zien. Royal Bank of Scotland, overigens voor het overgrote deel eigendom van de Britse staat, won ruim 3 procent. Lloyds, een andere bank met Schotse roots, won bijna 2 procent.

Al met al valt het dus behoorlijk mee, of tegen, met de koersreacties op de financiële markten. Het pond en de aandelen van Schotse bedrijven die zich nadrukkelijk hadden uitgesproken over de gevolgen van onafhankelijkheid zijn de afgelopen week het meest in beweging gekomen.

Wie de angst voor een Schotse afscheiding overtrokken vond had hier dus nog wat winst kunnen pakken door anderhalve week geleden in te stappen in de munt of aandelen. Dit was dan wel een bescheiden winst geworden.