VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Activistische beleggers jagen op conglomeraten

Activistische beleggers richten hun vizier steeds meer op grote concerns die er meerdere uiteenlopende activiteiten op na houden en in hun ogen niet optimaal presteren.

Amerikaanse en Europese conglomeraten worden steeds scherper gevolgd door aandeelhouders.

Centrale vraag is daarbij is of bedrijven geen waarde vernietigen door zoveel bordjes tegelijk in de lucht te houden.

DSM werd eerder dit jaar door het Amerikaanse hedgefonds Third Point gemaand de voedingstak te splitsen van de hoogwaardige materialen.

Afgelopen week was het Amerikaanse chemieconcern Dupont eenzelfde lot beschoren.
Nelson Peltz' Trian Fund Management is van mening dat Dupont meer focus moet aanbrengen om extra aandeelhouderswaarde te creëren.

Volgens Trian zou de waarde van het aandeel Dupont binnen drie jaar kunnen verdubbelen als het bedrijf in tweeën gesplitst wordt.

Dat zou één onderneming moeten opleveren die zich specialiseert in agricultuur, voeding en bio-business en terwijl de ander mikt op hoogwaardige materialen, beveiligings- en beschermingsproducten en de elektronica en communicatie onderdelen.

Niet ver genoeg
Conglomeraten vierden hun hoogtijdagen in de jaren zestig. Zij groeiden vooral door overnames en werden door beleggers hoog gewaardeerd.

Door verslechterende resultaten ontstond de trend om juist meer focus aan te brengen. Bedrijven als AkzoNobel, Stork, VNU en TNT werden al eerder door druk van aandeelhouders gedwongen zich op te splitsen.

En hoewel de meeste bedrijven inmiddels sterk gespecialiseerd zijn gaat het bepaalde aandeelhouders soms niet ver genoeg.

Overige kandidaten
Conglomeraten zijn er nog altijd en er zijn dan ook genoeg bedrijven te verzinnen die zich in de belangstelling mogen verheugen van activistische aandeelhouders.

In de Verenigde Staten kan gedacht worden aan concerns als General Electric, Procter & Gamble, 3M, Honeywell en United Technologies.

In Nederland lopen naast DSM concerns als Philips of Unilever ‘in het oog. Laatstgenoemde voelt al jaren de druk de levensmiddelen te scheiden van de persoonlijke verzorgingstak. Philips heeft, voor zover bekend, geen activisten nodig gehad om in actie te komen. Het concern heeft zijn .

Docdata zou wel eens onder druk gezet kunnen worden zijn systeemdivisie voor documentbeveiliging af te stoten en TKH voelt regelmatig de druk zijn bandenbouwdivisie apart te zetten.

Focus in volle gang
Druk van aandeelhouders of niet, genoeg bedrijven in Nederland zijn druk bezig meer focus aan te brengen in hun activiteiten of hebben dat vrij recent gedaan.

Het Egyptische concern OCI, opgenomen in de AEX, gaat zich daadwerkelijk opsplitsen in een bouw en kunstmestbedrijf.

ING splitste zich noodgedwongen in een bank- en verzekeringsbedrijf door Nationale Nederlanden dit jaar naar de beurs te brengen.

Medische toeleveranciers Arseus gaat zich uitsluitend richten op onderdeel Fagron, grondstoffen voor medicijnen. De distributie van hard- en software voor medici is en wordt verkocht.

Wessanen ontdoet zich langzaam van allerlei activiteiten om zich puur te richten op gezondheidsvoeding in Europa.
TMG heeft meer focus aangebracht en zal mogelijk nog meer bedrijfsonderdelen moeten verkopen.

Goed voor aandeelhouders
Aandeelhoudersactivisme kan goed zijn voor houders van aandelen in conglomeraten. De koers van Dupont schoot met 5 procent omhoog toen Trian Fund aangaf dat het concern beter opgesplitst kan worden.

Dat klinkt mooi, maar of die koerssprong te maken heeft met het perspectief van meer stroomlijn in het bedrijf valt te betwijfelen.

Ook zonder splitsing heeft het aandeel Dupont het de afgelopen vijf jaar bijzonder goed gedaan heeft. Over deze periode is het koersrendement 220 procent geweest tegen 144 procent voor de S$P 500.