VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Beleggers verbijsterd door wanprestaties accountant

De uitkomsten van een AFM-onderzoek naar de kwaliteit van accountants zijn verbijsterend. Politiek, AFM én ondernemingen zullen voor noodzakelijke verbeteringen moeten zorgen. De accountantssector heeft bewezen dat niet op eigen kracht te kunnen.

De conclusie van een AFM-onderzoek naar de controles van de vier grootste accountantskantoren in Nederland zijn . 45 procent van het werk van KPMG, PWC, Ernst & Young en Deloitte blijkt onder de maat.

Daarmee is de accountantssector verantwoordelijk voor een vertrouwensbreuk tussen aandeelhoudershouders en beursgenoteerde ondernemingen. Want als beleggers niet kunnen vertrouwen op gecontroleerde cijfers, waarop moeten zij dan hun oordeel baseren?

In één keer wordt ook een stuk duidelijker hoe het mogelijk is dat beleggers afgelopen jaren regelmatig geconfronteerd werden met beursdebacles als gevolg van fraude en andere malversaties.

Zo heeft de falende controle van accountant KPMG schandalen rond , en Vestia niet gesignaleerd noch voorkomen.

Deloitte deed daar nauwelijks voor onder. Begin deze eeuw was . Recent nog werd de opgeklopte jaarrekening van goedgekeurd.

Actie vereist
VEB-directeur Paul Koster: "De uitkomsten van het AFM-onderzoek zijn slechter dan ik had verwacht. Na de gele kaart die de AFM in een onderzoek uit 2010 gaf, volgt nu een rode kaart.

Het is zorgwekkend dat accountantskantoren na de eerdere waarschuwing de kwaliteit van controle niet hebben weten te verbeteren. Het AFM-onderzoek wijst ook uit dat het niet bij incidenten blijft, het probleem is structureel. Het bestaansrecht van de accountant staat ter discussie. De politiek zal nu moeten ingrijpen, de sector zelf kan het niet aan."

De VEB roept daarom de politiek op om de AFM meer bevoegdheden te geven. De toezichthouder op accountants moet ook hogere boetes kunnen opleggen en sneller kunnen ingrijpen als controle faalt, bijvoorbeeld door de gecontroleerde onderneming te informeren. Minister Dijsselbloem van Financiën heeft om de sector tot verbetering te bewegen. 
Rol ondernemingen
Ook de gecontroleerde ondernemingen hebben een rol in herstel van vertrouwen van beleggers. Afgelopen vier jaar betaalden AEX-ondernemingen meer dan een miljard euro aan accountantskantoren om aandeelhouders juiste cijfers te presenteren. Het bleek uiteindelijk voor een flink deel weggegooid geld.

De VEB roept beursgenoteerde ondernemingen daarom op om aandeelhouders eerder en uitgebreider te informeren over prestaties van en keuze voor een bepaalde accountantsfirma.

Verleden afsluiten

Accountants hebben zeer veel werk te doen om het vertrouwen van hun klanten en van beleggers terug te winnen. Dat zal alleen mogelijk zijn als de sector het verleden op een juiste manier afsluit.

Onlosmakelijk onderdeel daarvan is dat accountants hun verantwoordelijkheid nemen in dossiers waarin zij beleggers overduidelijk schade hebben berokkend.

De lijst van affaires waarin de vier kantoren gedupeerde aandeelhouders nog compensatie schuldig zijn is helaas nog veel te lang.


{{scope.count}} Reacties

{{comment.userName}}

{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy'}}

{{comment.body}}