VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Halvering beurstarieven biedt nieuwe ruimte voor kostenverlaging

De dalende trend in de kosten voor beleggen zet door. Met de verlaging van de beurstarieven voor optieorders is er ruimte voor de banken en brokers hun tarieven voor de particuliere belegger verder te verlagen.

Euronext heeft aangekondigd de prijzen voor het uitvoeren van transacties in Nederlandse individuele aandelen- en indexopties te verlagen.

De tarieven voor alle transacties door particulier beleggers worden per 1 oktober teruggebracht van 0,40 naar 0,31 euro.

Vanaf 1 november worden de tarieven voor ‘bestens' orders, dat zijn orders zonder limietkoers, verlaagd naar 0,20 euro. Daarmee worden de kosten gehalveerd ten opzichte van de huidige.

Euronext zegt hiermee het handelen op de centrale markt te willen stimuleren. De verlaging lijkt een direct antwoord op de concurrentiestrijd met alternatieve handelsplatformen, met name TOM (The Order Machine), waarin ABN Amro en Binck een belang hebben.

Beste prijs
Binck gebruikt TOM al een tijdje en ABN Amro stapte op 1 september voor de optiehandel door particuliere klanten volledig over op TOM, waarbij de bank garandeerde dat altijd de beste prijs verkregen wordt. Ook ING, BNP Paribas en Interactive Brokers laten grote delen van de particuliere handel via TOM lopen.

Opvallend genoeg sloot juist de goedkoopste broker van dit moment, DeGiro, recent een deal met Euronext om de communicatie met particuliere beleggers te verbeteren.

DeGiro laat in principe al haar orders via de platforms van Euronext uitvoeren en was vandaag dan ook de eerste die riep dat de tariefsverlaging zal worden doorberekend. DeGiro zal de optietarieven in de laagste staffel verlagen tot 0,50 euro per contract (nu 0,85 euro).

 VEEL RUIMTE VOOR VERDERE TARIEFSVERLAGINGEN
Broker/Bank kosten 1 optiecontract (voordeligste profiel)
DeGiro € 0,85
Saxo Bank € 1,50
Lynx € 1,90
TradersOnly € 1,90
Today's Brokers € 1,90
Binck (profiel Active) € 1,95
Rabobank (profiel Actief) € 2,25
Alex (profiel Derivaten) € 2,30
ING Bank € 2,75
ABN Amro (profiel Zelf Plus) € 2,75
SNS Bank € 3,00
 bron: VEB Kostenonderzoek 2014

Daarmee wordt het kostenverschil met de andere aanbieders (zie tabel) nog groter. Het is wachten op het antwoord van de concurrentie.

Uit bleek al dat de verschillen tussen de duurste en de goedkoopste broker per ordersoort en per beleggingsprofiel zeer groot zijn.

Die verschillen worden vermoedelijk nog groter. Goed vergelijken loont enorm, en dat blijft dus zo.

{{scope.count}} Reacties

{{comment.userName}}

{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy'}}

{{comment.body}}