VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

September maakt faam van slechte beursmaand waar

Ook dit jaar bleek de maand september beleggers weinig goeds te brengen, althans wat betreft de Amerikaanse beurzen. De AEX wist wel de weg omhoog te vinden, zij het bescheiden.

De september-malaise is terug te vinden bij alle belangrijke Amerikaanse indices. De brede S&P 500 verloor afgelopen maand 1,5 procent, de slechtste maand sinds januari.

De Amerikaanse Dow Jones-index leed in de afgelopen honderd jaar in de maand september een gemiddeld verlies van 0,8 procent. Dit jaar bedroeg het verlies 0,3 procent.

De Nasdaq deed het vorige maand met een min van 1,9 procent het slechts. Hierin zitten veel technologie- en biotechaandelen met een hoge waardering.

De Nederlandse AEX-index presteerde afgelopen maand beter en steeg van 413 punten naar 421, een mooie stijging van 1,9 procent, vooral gedragen door zwaargewichten ING, Philips en ASML.

In de eerste twee handelsdagen van oktober is de winst van de AEX echter al weer volledig teloor gegaan.

Het feit dat de Europese beurzen, de Euro Stoxx 50 steeg met 1,5 procent, het beter hebben gedaan dan de Amerikaanse kan wellicht vooral verklaard worden door de verzwakking van de euro, ingegeven door de aangekondigde ECB-maatregelen.

Pessimisten de overhand
September was zeker geen saaie maand. Alibaba zorgde voor de grootste beursgang uit de geschiedenis.
Afgelopen maand bereikten zowel de Dow Jones als de S&P 500 recordniveaus, maar sinds 22 september namen de verkopers weer de overhand.

Zo was er onzekerheid over het moment waarop de Fed zal starten met het optrekken van de rente. Zal het nog voor de zomer van 2015 zijn, het moment waarop de markt nu gericht is?

Fed-baas Janet Yellen probeerde de markt gerust te stellen door aan te geven dat er geen startpunt is vast te stellen, maar al snel sluimerde nieuwe speculatie hieromtrent in de beurs.

Beleggers die gericht zijn op technische analyse werden vorige maand opgeschrikt door het feit dat het 50-daags voortschrijdend gemiddelde voor de small- en midcap aandelen door het 200-daags gemiddelde zakte.

Aandelen zijn bovendien de afgelopen jaren flink gestegen naar bovengemiddelde waarderingen en een serieuze correctie van tien procent of meer hebben we al drie jaar niet gezien.

Voeg daarbij alle geopolitieke spanningen en de aanhoudend zwakke prestaties van de Europese economie en het feit dat bedrijven hun winsten de laatste jaren vooral stuwden door kostenbesparingen.

Veel sterke bedrijven
Optimisten zien het beursklimaat niet kenteren. Zij voorzien een trage, maar aanhoudende groei van de Amerikaanse economie.

En ondanks een wederom zwakke september staat de S&P 500 nog steeds 6,7 procent in de plus dit jaar.
Optimisten kijken naar cijfers over de Amerikaanse industrie en werkgelegenheid waar verbeteringen zijn waar te nemen.

Zij zien ook veel sterke bedrijven met overvolle kassen die tot relatief zeer aantrekkelijke uitkeringen kunnen leiden.
Het zijn dan ook vooral de sterke bedrijven die gewild blijven, ook tijdens zwakke perioden.

Zo won Nike in september 13,5 procent tot de hoogste koers ooit nadat bleek dat het WK voetbal de resultaten een flinke oppepper hadden gegeven.

Chemiereus Dupont steeg met 8,6 procent wat kan worden toegeschreven aan Nelson Peltz' Trian Fund Management die Dupont maande zichzelf op te splitsen.