VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

06 oktober 2014

Bam hangt mogelijk volgende miljoenenstrop boven het hoofd

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

De gifbeker lijkt bij bouwer Bam nog altijd niet leeg. Na melding afgelopen zomer van 75 miljoen euro aan projectverliezen wacht nu mogelijk een claim van 40 miljoen euro.

Beleggers zetten het aandeel Bam weer eens ruim lager nadat in de media berichten verschenen over een mogelijke claim van 40 miljoen euro door het Engelse graafschap Cambridgeshire.

In een eerste reactie zegt Bam de claim ongegrond en onrealistisch te vinden. Het project waarover het gaat, een busbaan, zou volgens Bam volgens planning in gebruik zijn genomen, maar de Britten constateren mankementen aan de afwerking en de afwatering.

De extra kostenpost die de bouwer uit Bunnik boven het hoofd hangt valt behoorlijk verkeerd bij beleggers. Het vergroot de kans op een nieuwe emissie en geeft aan dat de interne controle bij het bedrijf nog altijd niet op orde is.

De nieuwe tegenvaller volgt enkele dagen nadat topman Nico de Vries zijn functie neerlegde en met een "goed gevoel" het bedrijf verliet.

Beroerde start topman
Vorig jaar zomer begon het feitelijke wantrouwen van de markt in de interne controle van Bam. De bouwer maakte toen gewag van verliezen op een vijftal internationale projecten.

Bam stelde toen er hard aan te trekken de controle hierover te versterken. Afgelopen zomer volgde de onheilstijding dat er op een tweetal internationale projecten liefst 75 miljoen euro verliezen zijn geleden.

Wederom scherpte de bouwer zijn controlesystemen aan en liet weten dat er geen signalen waren die wezen op andere grote potentiële verliesposten in de portefeuille.

Die vlieger gaat nu waarschijnlijk niet langer op. Een beroerdere start had de kersverse topman Rob van Wingerden zich niet kunnen voorstellen.

Van hem wordt verwacht dat hij de interne controlesystemen en werkkapitaalbeheer (300 miljoen euro omlaag) binnen het bouwconcern naar een hoger plan tilt.

Daarnaast moet hij een kostenbesparingsprogramma van ruim 100 miljoen euro doorvoeren en bedrijfsonderdelen van de hand doen.

Details van al deze maatregelen zouden door Van Wingerden begin deze maand met de buitenwereld gedeeld worden.

"Tijdbom"
In een vernietigend analistenrapport vorige maand sprak Kempen over een tijdbom van probleemprojecten bij Bam.
Ondanks alle weerleggingen door het Bam-bestuur, zet de actuele claim deze uitspraak in een ander daglicht.

In een persbericht van 21 augustus over de halfjaarcijfers liet Bam weten dat de feitelijke verliezen op de twee internationale projecten niet 75 miljoen maar 68 miljoen euro zijn en dat het ruim binnen de bankconvenanten is gebleven.

De nieuwe tegenvaller lijkt Bam volgens zijn eigen ratio's (eigen vermogen 930 miljoen euro en solvabiliteit van 20,9 procent) te kunnen dragen zonder dat er een nieuwe kapitaalversterking vereist is.

Tenzij dit een voorbode is voor nog veel meer ellende en de fundamenten van Bam zwakker zijn dan het bedrijf zelf wil doen geloven.

Aan de vooravond van de emissie van in totaal 84.5 miljoen euro die Bam vorig jaar november deed liet het ook opgetogen weten aan alle bankeisen te voldoen.

In de praktijk blijken toch vooral de opdrachtgevers bepalend. Zij gaan alleen nog in zee met de best gefinancierde bouwbedrijven.

LEES MEER:

20 augustus 2014


Gerelateerde artikelen

BAM maakt beloftes aan beleggers niet waar
BAM wil een dividendaandeel worden
BAM blijft kwetsbaar
Seinen springen op groen voor extra infra-uitgaven: goed nieuws voor BAM en Heijmans
Seinen springen op groen voor extra infra-uitgaven: goed nieuws voor BAM en Heijmans
26-08-2016

Het IMF, de Wereldbank, economen, ze roepen allemaal al jaren om meer overh…

Lees verder

heijmans BAM

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}