VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Vijf redenen waarom splitsen van ondernemingen een trend is

De lijst van bedrijven die zichzelf in stukken opdelen is lang en blijft groeien. Na Philips gaat nu ook HP die weg. Wat maakt splitsen zo aantrekkelijk en welke kanttekeningen zijn er te plaatsen?

Na Philips twee weken geleden maakt ook HP bekend dat het zichzelf opsplitst.

Focus en zelfstandigheid zijn nu populaire woorden en dan past de productie van pc's en printers niet meer bij de it-dienstverlening die HP ook doet.De lijst van grote bekende bedrijven die zichzelf opdelen is lang.

Nokia, jarenlang synoniem aan de mobiele telefoon, verkocht vorig jaar zijn mobieltjesdivisie aan Microsoft. Een paar jaar geleden splitste het Amerikaanse Kraft Foods zijn snack- en boodschappendivisies.

Een ander voorbeeld dichter bij huis is Sara Lee, dat zijn koffiedivisie DE Master Blenders op eigen benen zette in een opsplitsing van de Amerikaanse en internationale activiteiten.

Onlangs maakte het Duitse chemieconcern Bayer bekend dat het zijn plasticdivisie van de hand doet.

De redenen die worden genoemd voor een splitsing zijn vaak dezelfde. Vijf redenen op een rij met enkele kanttekeningen.

1. Meer focus en managementaandacht
Het aansturen van een kleiner bedrijf met minder verschillende activiteiten is voor het management eenvoudiger.

Het hoofdkantoor kan kleiner zijn en de aansturing wordt minder bureaucratisch en log. Voor Philips is dit een belangrijke reden om te splitsen. De nieuwe bedrijven HealthTech en Lighting moeten zo sneller kunnen schakelen en dus ook sneller kunnen innoveren.

Overigens is het nog niet zo heel lang geleden dat schaal en de bijbehorende kostenbesparingen toverwoorden waren. De keerzijde van opsplitsing is dat die voordelen verloren gaan. Bij HP is een belangrijke vraag wat de splitsing betekent voor de productieketen.

2. Eigen toegang tot de kapitaalmarkt
Philips-topman Van Houten wees twee weken geleden expliciet op de eigen toegang tot de kapitaalmarkt die de lichtdivisie krijgt als deze zelfstandig is. Dit schept ruimte om de eigen koers te bepalen.

Het is overigens wel belangrijk dat de banden tussen bedrijven ook echt worden doorgeknipt. PostNL heeft bijvoorbeeld nog steeds een aanzienlijk belang in TNT met als gevolg dat de resultaten van de eerste nog steeds sterk afhangen van die van de laatste. Dit maakt het voor investeerders minder aantrekkelijk om in de gesplitste bedrijven te stappen.

3. Meer speelruimte om te kopen...
Eigen toegang tot de kapitaalmarkt biedt ook meer mogelijkheden om overnames te doen, of juist zelf te worden overgenomen. De verwachting is dat de twee HP-bedrijven zich actief zullen melden op de markt voor fusies en overnames.

4. ...en gekocht te worden

Daarnaast zijn kleinere bedrijven interessanter voor potentiële kopers. Zo zou een zelfstandige Enterprise-tak van HP beter verkocht kunnen worden dan als het bedrijf niet is afgesplitst.

DE Master Blenders werd kort na de verzelfstandiging opgekocht door een Duitse investeerder die zich richt op koffie. Hetzelfde zou kunnen gebeuren met het lichtbedrijf van Philips. Een vaak genoemd scenario is een samenvoeging met Osram.

5. De delen zijn vaak meer waard dan het geheel
Een reden om op te splitsen is dat de losse onderdelen van een onderneming soms duidelijk meer waard zijn dan de waardering die het geheel van beleggers krijgt toebedeeld. Een splitsing is dan een manier om die extra waarde uit bedrijven te persen.

Beleggers lijken erin te geloven dat dit zo werkt. De koers van Philips steeg na bekendmaking van de plannen rond de 5 procent. Wel is veel van die winst de afgelopen weken alweer verloren gegaan.