VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

De negen eigenaardigheden van beursdebutant Pershing Square

Een beursfonds dat automatisch wordt opgedoekt als de oprichter wegvalt. Er zijn maar weinig beursfondsen waarvan het lot zo direct verbonden is met dat van de oprichter als bij Pershing Square.

Als superinvesteerder Bill Ackman overlijdt, of zich om een andere reden niet meer kan kwijten van zijn taken, wordt het sinds maandag in Amsterdam genoteerde beursfonds Pershing Square opgeheven.

Aandeelhouders mogen formeel beslissen om door te gaan, maar daar hebben ze wel een in de praktijk onhaalbare meerderheid van 75 procent van de stemmen in de aandeelhoudersvergadering voor nodig.

Dit zogenaamde ‘key man event' is de eigenaardigste regel die aandeelhouders in deze nieuwkomer aan de Amsterdamse beurs moeten slikken. Maar daar houdt het niet mee op. Nog negen van deze eigenaardigheden, te vinden in de prospectus, op een rij.

2. Geen spreiding
Een van de meest genoemde basisregels van beleggen is het streven naar spreiding. Pershing Square doet dit nadrukkelijk niet.

De investeringsstrategie draait om het zoeken naar buitenkansjes om waarde in bedrijven los te maken die om een of andere reden verstopt is. Dit betekent dat het fonds mikt op acht tot twaalf kerninvesteringen tegelijkertijd.

3.Een derde vermogen in Allergan
Een derde van het vermogen zit in botox-producent Allergan. Daarmee wordt het concept ‘geen spreiding' wel heel letterlijk genomen, maar het is ook nog eens een atypische investering.

Allergan is namelijk een zeer goed draaiend bedrijf waarvan de koers in een rechte lijn omhoog is gegaan. Geen onderwaardering dus.

Daarnaast heeft Ackman naar eigen zeggen ook amper ervaring met de farmaceutische industrie. Waarom Pershing er dan toch zoveel geld in heeft gestoken? Ackman spant samen met farmaceut Valeant dat het bedrijf over wil nemen.

4. Juridische mijnenvelden

Dit leidt tot een juridisch mijnenveld. Maar Ackman lijkt zich daar goed bij te voelen. De prospectus waarschuwt ook nadrukkelijk dat procederen onderdeel kan zijn van de investeringsstrategie. Een ander voorbeeld hiervan is de investering in Fannie Mae en Freddie Mac. Ackman procedeert tegen de Amerikaanse overheid omdat deze zichzelf bij de redding van deze hypotheekbanken in 2008 al het dividend heeft toegeëigend.

5.Fikse winstdeling voor Ackman

Voor de diensten van Ackman moeten aandeelhouders in Pershing Square uiteraard flink betalen. Op jaarbasis incasseert de investeerder een vaste vergoeding van 1,5 procent van het vermogen. Daar komt een winstdeling van 16 procent bovenop. Wel krijgen aandeelhouders een korting als andere Pershing-fondsen ook een vergoeding aan Ackman betalen.

6.Verknochtheid met andere fondsen Ackman
Het gevolg is een verknochtheid met andere fondsen. Hoe meer die fondsen afdragen aan Ackman hoe meer aandeelhouders in het Amsterdamse fonds mogen houden.

Daarnaast waarschuwt de prospectus ook expliciet voor belangenverstrengeling als gevolg van het feit dat Ackman en de zijnen ook voor andere fondsen het investeringsbeleid uitvoeren.

7.Opbrengst vloeit in andere Ackman-fondsen
Een deel van de opbrengst van de beursgang is bestemd voor een ‘herbalancering' met de andere Ackman-fondsen. Dit betekent dat een deel van het geld in die fondsen vloeit en er belangen in investeringen voor terugkomen.

8.Een keer per week een update van de stand van zaken
Aandeelhouders krijgen geen dividend, maar ze kunnen wel rekenen op een regelmatige update van de waarde van hun beleggingen. Pershing Square gaat een keer per week bekendmaken wat de onderliggende waarde per aandeel is.

9.Niet voor particulieren
Volgens de prospectus is Pershing Square niet voor de kleine belegger die zelf aandelen selecteert en koopt. De typische belegger in dit fonds is een ervaren belegger, een institutionele belegger, of een belegger met een groot vermogen.Onder de bestaande aandeelhouders zitten dan ook enkele klinkende namen. Investeringsfonds Blackstone zit erin en Rothschild Wealth Management, de vermogensbeheertak van de gerenommeerde familiebank.