VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Beurscorrectie vaker niet dan wél voorbode verdere neergang en recessie

De afgelopen weken zijn de meeste Europese beurzen meer dan 10 procent gedaald. Dit heeft geleid tot een uitbarsting van negativisme over de beurs en economie. De geschiedenis laat echter zien dat zo'n correctie vaker niet dan wel wordt gevolgd door een verdere daling.

De Amerikaanse beurzen piekten op 19 september kort na de beursgang van de Chinese internetgigant Alibaba. De S&P 500 en de Dow-Jonesindex zijn sindsdien rond de 9 procent gezakt.

De AEX-index heeft het sindsdien wat slechter gedaan. De Amsterdamse graadmeter stond op het dieptepunt 11 procent in de min. Hetzelfde geldt voor de beurzen in Londen en Frankfurt.

Correctie

Volgens een aloude beurswijsheid is een daling van meer dan 10 procent een beurscorrectie. Strikt genomen is in onder meer Amsterdam dus wel sprake van een correctie en op Wall Street nog niet.

Maar zelfs al zakken de Amerikaanse beurzen nog een paar procent, dan nog is helemaal niet zeker dat dit de voorbode is van een verder neergaande lijn, laat staan een crash.

Deutsche Bank heeft vorig  . Het zijn er in totaal 28.

Daarvan luidden er slechts twaalf een verdere neergang in die werd gevolgd door een recessie in de VS. De overige correcties werden gevolgd door koersherstel en nieuwe pieken.

Voorbarig
Daar komt bij dat het ook wel weer tijd was voor een correctie van minstens 10 procent. De laatste daling van deze orde op Wall Street is alweer drie jaar geleden.

Alle nerveuze reacties over een crash en een nieuwe recessie lijken in dit perspectief wat voorbarig.

Dat geldt vooral voor de speculatie dat de Amerikaanse centrale bank nu de geleidelijke afbouw van zijn stimuleringsmaatregelen zal staken en de eerste renteverhoging zal uitstellen.

Het zou kunnen dat de economische situatie in Europa, politieke onrust wereldwijd en de opmars van Ebola fikse nieuwe koersdalingen rechtvaardigen. De beursgeschiedenis laat echter zien dat het helemaal niet zeker is dat de enige richting voor aandelenkoersen nu naar beneden is.