VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Voor Arcadis zijn de Verenigde Staten even niet het beloofde land

De economie in de Verenigde Staten groeit een stuk harder dan in Europa. Maar voor ingenieursbureau Arcadis is hun grote aanwezigheid in de VS juist de oorzaak van een dalende omzet.

Groei bij Arcadis is vaak te danken aan overnames.

Afgelopen tijd - na sluiting van het derde kwartaal) kocht het ingenieursbureau alweer drie bedrijven op waarbij de acquisitie van het Britse Hyder een echte grote is.

Maar na verloop van tijd gaan aangekochte bedrijven echt bij Arcadis horen en dan blijkt de bijdrage aan de omzet (lees: groei) wel eens tegen te kunnen vallen.

Dat bleek ook afgelopen maanden het geval.

De VS is voor Arcadis veruit de grootste markt na overnames van onder meer het Amerikaanse Malcom Pirnie enkele jaren geleden.

Op het eerste gezicht zou dat goed nieuws zijn voor het Nederlandse beursfonds. De economische situatie in de VS is immers een stuk beter dan die in bijvoorbeeld Europa. Maar het tegendeel blijkt waar. De Amerikaanse publieke sector (overheden) wil maar geen geld uitgeven en dat voelt het ingenieursbureau uit Arnhem behoorlijk.

De netto omzet op eigen kracht, oftewel zonder overnames, daalde in de afgelopen drie maanden met 1 procent.

Maar als de Amerikaanse activiteiten buiten beschouwing worden gelaten slaat die min om in een omzetgroei van vier procent.

Door de krimp in de VS is de middellange termijn doelstelling van Arcadis wat betreft omzetgroei op eigen kracht in gevaar. Die moet in de periode 2014-2016 hoger zijn dan 5 procent per jaar (zie kader voor de andere doelstellingen).

Zonder de VS komt Arcadis wel al in de buurt met een groei van 4 procent, maar wegcijferen kunnen beleggers de VS niet: Noord-Amerika is goed voor zo'n 40 procent van de omzet.

Verwachtingen bijgeschaafd
Desondanks komen Arcadis' vooruitzichten voor 2014 niet in gevaar. Arcadis mikte eind juni op een netto omzet die vergelijkbaar is met die van 2013 en op een operationele winst die 5 tot 10 procent hoger ligt dan vorig jaar.

Nu gaat de topman van Arcadis, de Schot Neil McArthur, uit van een omzetgroei van 5 procent. De groei van het orderboek, marktvooruitzichten en overnames moeten hier voor zorgen.

De operationele winst zal naar verwachting uitkomen aan de bovenkant van de bandbreedte: 10 procent. Dit is op zich weinig verrassend, want Arcadis nam ook dit jaar meerdere bedrijven over.

Deze nieuwe bedrijven zullen iets minder dan de helft (4 procentpunt) bijdragen aan de groei van de operationele winst.

Impact overnames
Met de recente aankoop van de bedrijven Hyder, Callison en Franz wordt Arcadis weer een stuk groter. Het haalt ruim 5500 nieuwe werknemers binnen, die samen zo'n half miljard euro aan bruto omzet meenemen.

Voor Arcadis zal een goede integratie essentieel zijn, want het ingenieursbureau groeit alleen door deze overnames met een vijfde. Eind 2013 lag de omzet van Arcadis op 2,5 miljard euro.

Veruit de grootste overname is het Engelse Hyder (4500 werknemers), dat actief is in de ontwerp- en engineeringconsultancy branche in de segmenten infrastructuur, water en bouw (drie van de vier segmenten van Arcadis, milieu is de vierde).

Hyder is actief in het Verenigd Koninkrijk, het Midden-Oosten, Duitsland, Azië en Australië, maar opvallend genoeg niet in de VS. En juist dat is de regio waar Arcadis, met name in het milieu segment, maar geen groei weet te realiseren dit jaar.

Arcadis - Doelstellingen 2014-2016
In de eerste negen maanden van 2014 heeft Arcadis zijn Aan de omzetdoelstelling - groei op eigen kracht van meer dan 5 procent per jaar - werken de eerste negen maanden van dit jaar niet mee. Organische groei was er helemaal niet.

De operationele (ebita) marge doelstelling die meer moet zijn dan 11 procent komt wel langzaam in zicht. De eerste jaarhelft lag de marge nog op 10 procent, nu op 10,1 procent. Toch was de marge in het derde kwartaal minder hoog dan die van vorig jaar door een lastige markt in Noord- en Latijns-Amerika.

Daarnaast wil Arcadis onder meer dat de vrije kasstroom, oftewel de het geld dat binnenstroomt door de operationele activiteiten minus de investeringen, hoger ligt dan de netto winst van het concern. De vrije kasstroom lag fors hoger de eerste negen maanden van het jaar met ruim 51 miljoen euro tegen zo'n 12 miljoen vorig jaar.

Netto winst cijfers presenteert Arcadis pas over enkele maanden als de jaarcijfers naar buiten komen. In 2013 kwam de netto winst uit op ruim 96 miljoen euro. 





Gerelateerde artikelen