VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Heineken en Unilever voelen slecht sentiment voedings- en drankensector

Na Coca-Cola en McDonald's hebben ook Heineken en Unilever zwakke cijfers over het derde kwartaal moeten rapporteren. Het sentiment in voedings- en drankensector is niet best.

Voedings- en drankbedrijven zijn populair bij beleggers in tijden van recessie omdat ze geacht worden hun toekomstige winsten ook in economische tegenwind overeind te kunnen houden.

In de recente beurscorrectie bleef de sector als geheel redelijk overeind. De diverse aandelenmandjes van bedrijven uit de sector hebben het afgelopen tijd beter gedaan dan de markt. 

Dat dergelijke defensieve bedrijven toch gevoelig kunnen zijn voor economisch slapte bewijzen de resultaten over het derde kwartaal van een aantal grootmachten. Bij Coca-Cola en McDonald's staan omzet en winst flink onder druk.

En ook de cijfers van Heineken en Unilever laten zien dat het zwakke sentiment in de sector de resultaten raakt.

Heineken

Heineken zag de nettowinst met een kleine 5 procent dalen naar 460 miljoen euro en dat was minder dan beleggers hadden verwacht.

In West-Europa daalde de omzet met 4,1 procent, terwijl in de rest van Europa 7,8 procent minder werd verkocht. In Azië, Afrika en het Midden-Oosten werd wel een flinke groei geboekt waardoor de totale krimp tot 1,7 procent werd beperkt.

Gemeten in hectoliters verkocht Heineken in het derde kwartaal ongeveer evenveel bier als vorig jaar. In Europa daalden de volumes echter fors, doordat het deze zomer relatief veel regende. Op terrasjes en campings wordt dan minder aan bier besteed.

De totale omzet werd ook nog gedrukt door valutaeffecten en kwam daardoor bijna 2 procent lager uit op 5,6 miljard euro. Zonder wisselkoerseffecten was er een omzetgroei van 0,7 procent.

Wisselkoersen
Heineken is echter Europees en wisselkoersen gaan weer de goede kant op. Daarom handhaaft het bedrijf de verwachtingen voor dit jaar: de operationele winstmarge zal sterker groeien dan het doel van 0,4 procentpunt per jaar dat geldt voor de middellange termijn.

Dat neemt niet weg dat de derde kwartaalcijfers een tegenvaller zijn voor beleggers. Het aandeel Heineken behoort op de dag van de cijferpublicatie tot de grootste verliezers op het Damrak.

Unilever
Ook Unilever heeft last van negatieve wisselkoerseffecten. Als de resultaten gezuiverd worden voor deze tegenvaller blijft een onderliggende groei over van 2,1 procent in het derde kwartaal. In vijf jaar groeide Unilever niet zo langzaam.

Net als bij Heineken is de Europese markt de grote boosdoener. De vergelijkbare omzet nam hier met vier procent af. Maar anders dan bij de brouwer heeft Unilever ook last van groeivertraging in China en Zuid-Oost-Azië. Financieel topman Jean-Marc Huët spreekt van een "perfect storm".

Ten opzichte van de directe concurrenten boekt Unilever naar eigen zeggen wel vooruitgang.

Het voedingsconcern verwacht geen verbetering in de marktomstandigheden in de rest van 2014. Desalniettemin blijft topman Polman vol vertrouwen. Hij ziet Unilever sneller groeien dan de concurrentie.

MEER HEINEKEN:

15 septemeber 2014

30 april 2014

24 april 2014

8 maart 2014




Gerelateerde artikelen