VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

26 oktober 2014

Honderden miljoenen extra winst voor AEX-bedrijven door lage rente

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

AEX-fondsen moeten de komende jaren voor meer dan 100 miljard euro aan leningen en kredieten verversen. Dat zal de winsten van een aantal prominente beursfondsen fors omhoog helpen.

Om hun winsten op peil te houden in moeilijke tijden hebben beursfondsen afgelopen jaren fors in de kosten gesneden.

Net op het moment dat de mogelijkheden tot verder afknijpen moeilijker worden komt een nieuwe stille kracht achter bedrijfswinsten beschikbaar: veel goedkoper lenen.

Bedrijven financieren een deel van hun activiteiten door geld te lenen bij banken - kredieten- en beleggers -obligaties.

De komende jaren moeten de grootste beursgenoteerde bedrijven in Nederland, de AEX-fondsen, voor meer dan 100 miljard van dergelijke leningen en kredieten vernieuwen.

Het moment had niet veel gunstiger gekund, want de rente staat op historisch laag niveau. De rentelasten zullen daardoor komende jaren fors lager zijn.

Voor de AEX-fondsen alleen kan dat in de komende drie jaar al ruim een half miljard euro aan kosten schelen. Zonder verdere inspanningen helpt dat de winst een stuk de hoogte in, wat een gunstige uitwerking kan hebben op de koersen en het dividend.

De rentewinnaars
Wij onderzochten van negen AEX-bedrijven hoezeer zij kunnen profiteren van een gunstig moment om hun leningen te verversen. Het meeste voordeel is er ironisch genoeg voor bedrijven die in het verleden op het verkeerde moment extra geld moesten aantrekken. AkzoNobel is daarvan het voorbeeld bij uitstek.

Het concern betaalt al bijna vijf jaar rentes tussen zeven en acht procent op obligatieleningen die het concern begin 2009, zo ongeveer op het dieptepunt van de kredietcrisis, moest uitgeven om toen aflopende leningen af te lossen.

Komende tijd zullen een aantal van deze leningen aflopen en vervangen moeten worden door nieuwe. Door de lage rente kan het verfconcern zo driekwart aan rentelasten besparen.


 Bedragen in miljoenen euro's

AkzoNobel is geen uitzondering. Vrijwel Ook ArcelorMittal, Heineken, DSM, KPN, Reed Elsevier, Shell, Unibail-Rodamco en Unilever kunnen komende drie jaar hun winsten opkrikken door lagere financieringskosten.

Het voordeel kan voor deze negen AEX-bedrijven in totaal oplopen tot een half miljard euro. Voor alle AEX-bedrijven samen zal het voordeel veel groter zijn.

Nog een meevaller
Naast de lage rente kunnen bedrijven komende tijd ook profiteren van een lagere euro.

Door extra stimuleringsmaatregelen van de Europese Centrale Bank verliest de euro aan waarde ten opzichte van de dollar (en andere valuta).

Begin oktober zakte de euro naar het laagste peil in 22 maanden.

Dat is goed nieuws voor de grotere Damrak-bedrijven die veel klanten hebben buiten het eurogebied.

En er ligt meer in het verschiet. Analisten van de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs verwachten dat de euro verder zal verzwakken naar 1,20 dollar (6 oktober: 1,25 dollar).

Het volledige artikel naar aanleiding van dit VEB-onderzoek verscheen in de oktober-editie van VEB-magazine Effect.


{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}