VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Bankenunie van start met dertien zwakke broeders

Vanaf 4 november zullen Europese banken onder hetzelfde toezicht vallen, dat van de Europese Centrale Bank. Dertien banken zullen dan meteen onder verscherpt regime vallen. Zij faalden voor de stresstesten die afgelopen maanden zijn gehouden.

In totaal zijn 25 van de 130 banken die deelnamen aan de bankentest van de Europese Centrale Bank en de Europese bankautoriteit EBA niet geslaagd.

Dit bleek uit de uitkomsten die de ECB zondag bekend maakte.

In het afgelopen half jaar werden 130 banken uit de eurozone onder de loep genomen.

In Nederland ging het om ABN AMRO, ING Bank, Rabobank, SNS Bank, Bank Nederlandse Gemeenten, de Nederlandse Waterschapsbank en RBS.

De Nederlandse banken slaagden allemaal, maar voor 25 andere banken gold dit niet.

Deze 25 banken hadden een tekort van 25 miljard euro per eind 2013. Inmiddels hebben 12 banken hun balansen met in totaal 15 miljard euro verhoogd.

De overige 13 banken zullen binnen twee weken met een plan moeten komen hoe zij het tekort willen inlopen. Daarvoor krijgen deze banken vervolgens negen maanden de tijd.

In totaal ging het om vier Italiaanse banken, twee Griekse banken, twee Sloveense banken en verder een bank uit Oostenrijk, België, Ierland, Portugal en Cyprus. Op de lijst van gezakte banken zijn geen verrassingen te bespeuren.



Is het genoeg?
De stresstesten die de Europese Centrale Bank afgelopen jaar hield zijn niet alleen de opmaat naar de Europese bankenunie. Ze zouden ook moeten zorgen voor sneller herstel van de economie in de Eurozone.

In de VS werden in 2009 stresstesten gehouden, waarbij een aantal banken gedwongen werd nieuw kapitaal aan te trekken. Het zou het begin zijn van het herstel van de bankensector en daarmee van de economie.

In Europa zijn eerdere pogingen tot herstel van vertrouwen in de financiële sector mislukt. Eerder gehouden stresstesten bleken niet streng genoeg. Ook nu zijn er critici die twijfelen of bankbalansen wel streng genoeg op het rooster zijn gelegd.

Bovendien is er twijfel of gezamenlijk toezicht en strengere eisen genoeg zijn om de financiële sector weerbaarder te maken. Bankbalansen hebben nog steeds een enorme omvang en zijn daardoor kwetsbaar, zo is de gedachte.

Dat mag zo zijn, het heeft het herstel in de VS niet in de weg gestaan, terwijl banken daar groter zijn dan ooit tevoren.