VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

ECB start opkoopprogramma terwijl deflatiegevaar lijkt te wijken

De Europese Centrale Bank is begonnen met het opkopen van gedekte obligaties. De start van het stimuleringsprogramma valt samen met het moment dat het gevaar op deflatie lijkt te wijken.

Maandag maakte de centrale bank dat afgelopen week voor 1,7 miljard euro aan gedekte obligaties (covered bonds) werd gekocht.

Dit is een eerste stap in een opkoopprogramma dat in totaal zou moeten oplopen tot zeker 700 miljard euro.

De ECB hoopt zo de inflatie aan te jagen. Dit zou ook moeten helpen om de economie in de eurozone op gang te krijgen.

Het beleid van de ECB van de afgelopen jaren kan rekenen op een grote dosis scepsis. Veel economen waarschuwen dat het allemaal en dat de eurozone het risico loopt op een Japan-scenario met dalende prijzen en eindeloze stagnatie.

Dit beeld wordt echter niet ondersteund door de ontwikkeling van de geldgroei en de inflatie de afgelopen maanden.


M3 Inflatie Inflatie ex. energie/voedsel/tabak
mei-13 3,20% 1,20% 1%
apr-14 0,80% 0,70% 1%
sep-14 2,50% 0,30% 0,80%

De meestgebruikte maatstaf voor hoe het gaat met de geldgroei is de zogenaamde M3. Vorig najaar zakte de M3-geldgroei van circa 3 procent naar 1 procent. Dit voedde de deflatie-angst en de discussie over het ECB-beleid.

De daling heeft sindsdien echter niet doorgezet. In april dit jaar werd een dieptepunt bereikt op 0,8 procent en M3 is sindsdien in stappen gestegen naar 2,5 procent, het hoogste tempo sinds voorjaar 2013.

Geen prijsdalingen
Ook de prijsdalingen waar vaak voor is gewaarschuwd zijn er niet. Het algemene inflatiecijfer bereikte in september de laagste stand in vijf jaar van 0,3 procent.

Dit is echter de inflatie inclusief energie, voedsel en tabak. Zonder deze drie onderdelen was de inflatie in september 0,8 procent. Dit inflatiecijfer staat al ruim anderhalf jaar rond de 1 procent.

Afgaande op de geldgroei lijkt het er dus op dat de trend richting prijsdalingen is gekeerd en dat dit een half jaar geleden al is gebeurd. Dat was nog voor het moment dat de ECB nieuwe maatregelen aankondigde begin september.

Het opkoopprogramma gaat de komende tijd zijn beslag krijgen. Daarmee lijkt het niet waarschijnlijk dat de eurozone de komende tijd weg gaat zakken richting deflatie.

Het heeft er alle schijn van dat de ECB net op tijd net genoeg heeft gedaan om de geldgroei een zetje te geven. Of dit ook gaat doorwerken in de economie zal volgend jaar moeten blijken.