VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Grontmij weet winstgevendheid flink te verhogen

In het derde kwartaal heeft Grontmij de winstmarge weten op te krikken. Maar om de doelstelling voor 2016 te halen zou de huidige winstgevendheid nog moeten verdubbelen.

Ingenieursbureau Grontmij uit De Bilt heeft zich aardig hersteld na het uiterst zwak verlopen tweede kwartaal.

Dat neemt niet weg dat het bedrijf het nog altijd bijzonder zwaar heeft.

Na een autonome omzetkrimp van 5,7 procent in het tweede kwartaal leverde het derde kwartaal een krimp op van 4 procent.

Gecorrigeerd voor de inhuur van diensten, de netto-omzet, ziet het beeld er beter uit met een autonome krimp van 0,8 procent. Dit weerspiegelt ook de focus van Grontmij op eigen productie.

Marge omhoog
Het geschoonde bedrijfsresultaat (ebita) verbeterde vooral door kostenbesparingen. Daardoor kon de ebita-marge omhoog van 1,2 procent naar 3,1 procent.

Voor 2016 , aanvankelijk was dat 2015, staat een doelstelling voor de winstmarge van 6-8 procent. Volgens ceo Michiel Jaski blijft dat mogelijk. De topman zegt op koers te liggen om van 2014 "een jaar van progressie" te maken.

Duidelijk is dat de economie nog flink moet verbeteren wil Grontmij dit kunnen waarmaken. Bovendien moet de eigen strategie optimaal uitgevoerd worden.

Of dat allemaal gaat lukken blijft sterk de vraag. Veel hangt af van factoren waar het management geen grip op heeft.

Herstructurering op schema
Waar Grontmij wel zelf grip op heeft zijn de kosten. Het concern laat weten dat het kostenbesparingsprogramma op schema ligt. Op jaarbasis is nu sprake van een besparing van 13 miljoen euro vergeleken met vorig jaar.

Daarbij zal de schuldenlast verlicht worden door de verkoop van enkele verliesgevende Franse bedrijfsonderdelen.
Eind vorige maand heeft Grontmij verschillende niet-bindende biedingen ontvangen van zowel financiële als strategische partijen.

Naar aanleiding van deze biedingen heeft het wel een impairment van 2,4 miljoen euro genomen.
De markt verwacht overigens niet al te veel van de opbrengst hiervan.

Belangrijker is dat verkoop het management van Grontmij zal ontdoen van een groot zorgenkind en bovendien zou verkoop de nettoschuld behoorlijk kunnen verlagen.

Bij dat laatste is nu enige onduidelijkheid ontstaan. Per eind september torste Grontmij een nettoschuld van 86,9 miljoen euro met zich mee.

Grontmij heeft een bedrag van 21 miljoen euro aan Franse schuld weer op de balans genomen, waar dit eerder nog vermeld stond bij ‘niet-voortgezette activiteiten". Enige toelichting hierop ontbreekt nog.

De verhouding nettoschuld/ebitda kwam uit op 2,1 wat beduidend lager dan de tot 3,75 opgerekte bankeis.

LEES MEER:

  4 augustus 2014

  27 februari 2014

4 november 2013

5 augustus 2013

 16 juli 2013

 28 februari 2013

21 januari 2013Gerelateerde artikelen