VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

14 november 2014

SBM neemt de tijd voor optuigen Amerikaanse investeringsvehikel

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

Na een jaar wikken en wegen heeft SBM Offshore besloten dat het wel iets ziet in het optuigen van een MLP, een Amerikaans investeringsvehikel. Dat het bedrijf daarvoor nog even de tijd neemt lijkt verstandig gezien de onzekere vooruitzichten in de oliesector.

SBM werd vorig jaar door aandeelhouder Centaurus gewezen op de mogelijkheid gebruik te maken van een master limited partnership, of MLP.

Dit is een speciaal beursgenoteerd vehikel voor investeringen in de energiesector.

Het idee van SBM is om belangen in zijn schepen over te hevelen naar een MLP. Daarmee speelt het bedrijf dan kapitaal vrij voor investeringen in nieuwe schepen. Het bedrijf verwacht vooral veel van de markt voor boren in diep water.

Belastingvoordeel
MLP's hebben de laatste jaren flink aan populariteit gewonnen. Dit komt deels door de relatief hoge en vaste rendementen die MLP's bieden. Daarnaast genieten beleggers een belastingvoordeel.

Het vehikel zelf betaalt namelijk geen winstbelasting. Alleen over de winstuitkering die vervolgens wordt gedaan moet worden afgerekend met de fiscus. Hierdoor wordt de winst maar een keer belast, in plaats van twee keer. Bij een gewone aandelenbelegging wordt namelijk ook nog eerst winstbelasting geheven.

Het resultaat is dat de MLP-markt . Eind 2009 was de totale marktwaarde van alle Amerikaanse MLP's samen nog 160 miljard dollar, eind vorig jaar was dat al 590 miljard dollar.

2013 was wat betreft nieuwe noteringen een recordjaar waarvan op voorhand werd gedacht dat dit niet snel overtroffen zou worden. Het aantal emissies in 2014 ligt op dit moment echter al hoger dan vorig jaar.

Dit is mede te danken aan de eerste MLP van Shell waarin Amerikaanse pijplijnen zijn ondergebracht. Deze ging eind vorige maand naar de beurs met een opbrengst van 1,06 miljard dollar.

Pieken
De vraag is wel of daarmee de piek niet is bereikt. De energiesector lijkt namelijk een nieuwe en veel lastiger fase in te gaan dankzij de dalende olieprijzen. Energieagentschap IEA schreef deze maand dat de recente olieprijsdaling twijfels oproept over de van de productiegroei.

Vooral investeringen in diep water zouden kunnen worden teruggeschroefd. Transocean, een bedrijf dat boortorens verhuurt voor boren in diep water, meldde deze week al een afschrijving van 2,8 miljard dollar vanwege de verminderde vooruitzichten.

SBM was zelf bij de derde kwartaalcijfers ook terughoudend in zijn verwachtingen. Boren in diep water is op de lange termijn een groeimarkt, maar SBM ziet op de korte termijn vertraging bij investeringsbeslissingen.

Wat dat betreft lijkt het verstandig dat SBM een ruime planning hanteert bij het optuigen van zijn MLP. Deze zal pas in de tweede helft van 2015 naar de beurs komen.

Mocht het klimaat voor MLP-noteringen dan nog steeds goed zijn, dan krijgt SBM er zo een nieuwe kapitaalbron bij om grote investeringen te financieren. Zo niet, dan is het sentiment ten opzichte van de hele oliesector waarschijnlijk flink gekeerd en is het sowieso geen goed moment om op grote schaal te investeren


Gerelateerde artikelen

Hof Amsterdam: Nederlandse rechter kan niet oordelen over schade beleggers door misleiding BP
Hof Amsterdam: Nederlandse rechter kan niet oordelen over schade beleggers door misleiding BP
09-11-2017

Het Hof Amsterdam heeft zich onbevoegd verklaard om te oordelen over schade…

Lees verder

olie Aandeelhouders VEB misleiding
Vergevorderd verkoopprogramma maakt Shell gestaag rendabeler
Vergevorderd verkoopprogramma maakt Shell gestaag rendabeler
19-08-2017

Weinig beleggers hadden verwacht dat Shell er in zou slagen voor 2018 voor …

Lees verder

olie Shell barometer
Shell lijkt nu ook bij een olieprijs van 50 dollar het dividend te kunnen handhaven maar creëert geen waarde
Shell lijkt nu ook bij een olieprijs van 50 dollar het dividend te kunnen handhaven maar creëert geen waarde
27-07-2017

Shell blijkt nu ook bij een olieprijs van 50 dollar voldoende cash binnen t…

Lees verder

olie Shell oliesector
VEB vraagt SBM Offshore om uitleg over verrassende miljardenverkoop schip
VEB vraagt SBM Offshore om uitleg over verrassende miljardenverkoop schip
18-07-2017

SBM Offshore maakte onlangs bekend het oliewinnings- en opslagschip Turrite…

Lees verder

Shell sbm offshore

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}