VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

26 november 2014

Vastgoedbeleggers hoeven niet meer te vrezen voor massa's nieuwe aandelen

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

Vastgoedfonds NSI stond in zijn recht toen het vorig jaar een groot aandeel nieuwe aandelen tegen fikse korting uitgaf aan grote beleggers en daarbij particuliere aandeelhouders passeerde. Maar in de toekomst zal dit niet meer voorkomen.

Dat is het gevolg van een rechterlijke uitspraak en een wijziging in de statuten van het beursgenoteerde vastgoedfonds NSI.

NSI gaf een jaar gelden onderhands voor 300 miljoen euro aan nieuwe aandelen uit. Alleen institutionele beleggers mochten inschrijven op deze nieuwe stukken die tegen een zeer aantrekkelijke prijs te krijgen waren, 30 procent onder de beurskoers.

Particuliere aandeelhouders van NSI werden van deze emissie uitgesloten en werden daardoor dubbel benadeeld. Niet alleen konden ze niet profiteren van de ‘goedkope', met korting te verkrijgen aandelen, ook zagen zij hun belang in de onderneming fors afnemen.

NSI verdubbelde met deze actie het aantal uitstaande aandelen, waardoor particuliere aandeelhouders hun belang ongeveer zagen halveren. Dat leidde tot veel woede onder deze beleggers die bij NSI traditioneel een trouwe en grote groep vormen. De helft van alle aandelen van NSI is in handen van particulieren, een uitzonderlijk hoog percentage.

Beleggersvereniging VEB verzocht de rechter namens beleggers om deze onderhandse aandelenplaatsing als onrechtmatig te bestempelen. De rechter heeft woensdag dat dit niet het geval is. NSI mocht volgens de eigen statuten én de wet een dergelijke grote emissie met dito korting entameren.

De rechter heeft daarbij slechts terughoudend getoetst of NSI alle in aanmerking komende belangen naar redelijkheid en billijkheid heeft afgewogen en daarbij de nodige zorgvuldigheid in acht heeft genomen.

Het goede nieuws
Naast deze teleurstellende uitspraak voor beleggers is er ook goed nieuws: in de toekomst zal het niet meer voorkomen dat vastgoedfondsen als NSI en Vastned hun aandeelhouders kunnen confronteren met een stortvloed aan nieuwe aandelen.

Tijdens een vergadering met aandeelhouders in december zal NSI de statuten wijzigen waardoor het fonds maximaal tien procent aan extra aandelen mag uitgeven (plus tien procent in geval van een fusie of overname). Een verdubbeling van het aandelenkapitaal, zoals vorig jaar plaats vond, is dan verleden tijd.

Het blijft wel mogelijk om extra aandelen uit te geven tegen een behoorlijke korting. Dat is voor aandeelhouders iets om rekening mee te houden.

Vooral bedrijven in problemen zullen alleen nieuw geld van beleggers kunnen krijgen via uitgifte van nieuwe aandelen als ze fikse kortingen geven. Als particuliere beleggers hierbij worden gepasseerd betekent dat een extra beleggingsrisico.


Gerelateerde artikelen

Effect 4: De moeizame start van de nieuwkomers op het Damrak
Effect 4: De moeizame start van de nieuwkomers op het Damrak
06-04-2018

Effect 4, die deze week bij de leden van de VEB in de bus valt, staat weer …

Lees verder

VEB damrak effect
VEB stelt Deloitte aansprakelijk voor schade van Steinhoff beleggers
VEB stelt Deloitte aansprakelijk voor schade van Steinhoff beleggers
06-04-2018

De VEB heeft Deloitte Accountants B.V. en Deloitte & Touche Zuid-Afrika aa…

Lees verder

VEB accountant deloitte Steinhoff
VEB bereikt ook schikking met ING voor particuliere InnoConcepts-aandeelhouders
VEB bereikt ook schikking met ING voor particuliere InnoConcepts-aandeelhouders
04-04-2018

Beleggersvereniging VEB heeft ook een minnelijke regeling getroffen met ING…

Lees verder

VEB schikking innoconcepts
“Bonusplafond mag omhoog”

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}