VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Waarom de Chinese aandelenbeurs zo hard gestegen is

De macro-economische data uit China zijn over het algemeen niet al te florissant. Toch zijn Chinese aandelen op de beurs van Shanghai hard gestegen. Hoe kan dat?

Dinsdag zakten de koersen van Chinese aandelen flink in. Desalniettemin behoren Chinese A-aandelen, genoteerd in Shanghai, tot de best presterende fondsen wereldwijd dit jaar.

Dat optimisme staat in opvallend contrast met de weinig opbeurende economische berichtgeving die de laatste tijd over China naar buiten komt.

Zo werd bekend dat de Chinese export en import tegenvallen. Vooral de binnenlandse bestedingen staan onder druk.

Toch weten analisten plausibele verklaringen te vinden voor de beursstijging.

1.Strak geleid
De Chinese economie groeit al lang niet meer met dubbele cijfers. Wel ligt de groei nog altijd boven de 7 procent, mede geholpen door overheidssteun.

China wordt strak geleid wat de gedachte voedt dat eventuele bubbelvorming door de Chinese staat zal worden gecorrigeerd.

Met dat in het achterhoofd zou een verklaring kunnen zijn dat er signalen van de overheid zijn geweest om meer in aandelen te beleggen, wat door de Chinese bevolking massaal is opgevolgd.

2.Financiële markten open
De Chinese overheid wil de gesloten Chinese interne markt beter aansluiten op de overige financiële centra in de wereld.

Hiertoe werd in oktober een nieuwe beursverbinding gemaakt tussen Hongkong en Shanghai, waardoor buitenlandse beleggers voor het eerst zo goed als vrij kunnen beleggen in aandelen op het Chinese vaste land, de beurzen in Shanghai en Shenzhen.

De koppeling biedt arbitragemogelijkheden tussen de A-aandelen in Shanghai en de H-aandelen in Hongkong. Aandelen genoteerd in Shanghai waren ook relatief goedkoop vergeleken met Hong Kong.

Zo net na bekendmaking van de koppeling met Hongkong lag de gemiddelde koers-winstverhouding in Shanghai onder de 10 en noteerden de meeste aandelen onder hun boekwaarde, wat het tot de goedkoopste beurs in Azië maakt.

Bovendien kunnen Chinese aandelen worden opgenomen in mondiale of regionale indices, beleggingsfondsen of andere producten.

Dat moet voor de Chinese belegger eveneens een signaal zijn geweest dat beleggen op de Chinese beurs interessant kan zijn en er meer stappen volgen de Chinese financiële wereld meer open te stellen en bijvoorbeeld volledige omwisselbaarheid van de yuan te bewerkstelligen.

3.Verlaging spaarrente
Een tweede signaal van de Chinese staat dat de beursgekte kan hebben aangewakkerd is de verlaging van de spaarrente in november.

In China heeft een dergelijke stap direct een groot effect op de allocatie van vermogen onder de bevolking.

Bovendien heeft de renteverlaging de verwachting geschapen dat er mogelijk nog meerdere rentestappen zullen volgen, wat sparen minder aantrekkelijk maakt.

Een andere verklaring voor de beursrally kan simpelweg zijn dat beleggers en investeerders de aandelenmarkt herontdekt hebben.

In de jaren 2006-2007 is de aandelenbubbel gebarsten waardoor veel speculatief geld is gestoken in vastgoed, infrastructuur en allerlei financiële producten. Maar ook dit heeft veel beleggers teleuirstellingen opgeleverd, waardoor ze nu weer hun kans wagen op de aandelenmarkt.