VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

09 december 2014

Waarom de Chinese aandelenbeurs zo hard gestegen is

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

De macro-economische data uit China zijn over het algemeen niet al te florissant. Toch zijn Chinese aandelen op de beurs van Shanghai hard gestegen. Hoe kan dat?

Dinsdag zakten de koersen van Chinese aandelen flink in. Desalniettemin behoren Chinese A-aandelen, genoteerd in Shanghai, tot de best presterende fondsen wereldwijd dit jaar.

Dat optimisme staat in opvallend contrast met de weinig opbeurende economische berichtgeving die de laatste tijd over China naar buiten komt.

Zo werd bekend dat de Chinese export en import tegenvallen. Vooral de binnenlandse bestedingen staan onder druk.

Toch weten analisten plausibele verklaringen te vinden voor de beursstijging.

1.Strak geleid
De Chinese economie groeit al lang niet meer met dubbele cijfers. Wel ligt de groei nog altijd boven de 7 procent, mede geholpen door overheidssteun.

China wordt strak geleid wat de gedachte voedt dat eventuele bubbelvorming door de Chinese staat zal worden gecorrigeerd.

Met dat in het achterhoofd zou een verklaring kunnen zijn dat er signalen van de overheid zijn geweest om meer in aandelen te beleggen, wat door de Chinese bevolking massaal is opgevolgd.

2.Financiële markten open
De Chinese overheid wil de gesloten Chinese interne markt beter aansluiten op de overige financiële centra in de wereld.

Hiertoe werd in oktober een nieuwe beursverbinding gemaakt tussen Hongkong en Shanghai, waardoor buitenlandse beleggers voor het eerst zo goed als vrij kunnen beleggen in aandelen op het Chinese vaste land, de beurzen in Shanghai en Shenzhen.

De koppeling biedt arbitragemogelijkheden tussen de A-aandelen in Shanghai en de H-aandelen in Hongkong. Aandelen genoteerd in Shanghai waren ook relatief goedkoop vergeleken met Hong Kong.

Zo net na bekendmaking van de koppeling met Hongkong lag de gemiddelde koers-winstverhouding in Shanghai onder de 10 en noteerden de meeste aandelen onder hun boekwaarde, wat het tot de goedkoopste beurs in Azië maakt.

Bovendien kunnen Chinese aandelen worden opgenomen in mondiale of regionale indices, beleggingsfondsen of andere producten.

Dat moet voor de Chinese belegger eveneens een signaal zijn geweest dat beleggen op de Chinese beurs interessant kan zijn en er meer stappen volgen de Chinese financiële wereld meer open te stellen en bijvoorbeeld volledige omwisselbaarheid van de yuan te bewerkstelligen.

3.Verlaging spaarrente
Een tweede signaal van de Chinese staat dat de beursgekte kan hebben aangewakkerd is de verlaging van de spaarrente in november.

In China heeft een dergelijke stap direct een groot effect op de allocatie van vermogen onder de bevolking.

Bovendien heeft de renteverlaging de verwachting geschapen dat er mogelijk nog meerdere rentestappen zullen volgen, wat sparen minder aantrekkelijk maakt.

Een andere verklaring voor de beursrally kan simpelweg zijn dat beleggers en investeerders de aandelenmarkt herontdekt hebben.

In de jaren 2006-2007 is de aandelenbubbel gebarsten waardoor veel speculatief geld is gestoken in vastgoed, infrastructuur en allerlei financiële producten. Maar ook dit heeft veel beleggers teleuirstellingen opgeleverd, waardoor ze nu weer hun kans wagen op de aandelenmarkt.


Gerelateerde artikelen

Accell gaat dichter op consument zitten en een beetje op Tesla lijken
Accell gaat dichter op consument zitten en een beetje op Tesla lijken
28-03-2018

Fietsen produceren en die vervolgens verkopen aan de dealer. Het is volgens…

Lees verder

strategie accell fietsproducent
Beurzen nog niet hersteld van klap begin februari, ondanks sterke economische groei
Beurzen nog niet hersteld van klap begin februari, ondanks sterke economische groei
28-03-2018

Van oplopende rentes naar dalende technologieaandelen naar een handelsoorlo…

Lees verder

beurs economie aex nasdaq dow jones dax
Belgische machtsgreep bij SnowWorld definitief
Indexbeleggen met anabole steroïden
Indexbeleggen met anabole steroïden
01-03-2018

Het beursgenoteerde indexproduct, de ETF (Exchange Traded Fund), wint nog a…

Lees verder

beurs etf indexbeleggen

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}