VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Klantenbestand SBM maakt ratio achter reorganisatie duidelijk

SBM Offshore verraste de markt donderdag met een reorganisatie. Een blik op het klantenbestand maakt duidelijk waarom dit onvermijdelijk was.

De dienstverlener aan de olie-industrie gaat 600 man personeel ontslaan. Daarnaast moet eenzelfde aantal inhuurkrachten vertrekken.

Deze afvloeioperatie kost dit en volgend jaar in totaal 25 miljoen dollar. De besparing op het vaste personeel levert op jaarbasis 40 miljoen dollar op.

Deze stap komt als een verrassing gezien de mededelingen die SBM de afgelopen maanden heeft gedaan. Zo stelde bestuursvoorzitter Bruno Chabas vorige maand in een update nog dat het orderboek een historische omvang heeft.

Dit zou ervoor zorgen dat het bedrijf voor vele jaren een goed beeld heeft van de ontwikkeling van de inkomsten, luidde het. Krap een maand later blijkt dat het bedrijf desondanks toch in de kosten moet snijden.

Een blik op het klantenbestand van SBM maakt duidelijk waarom het onvermijdelijk was dat er in de kosten wordt gesneden. Om een idee te geven :
Klanten
Projecten
Petrobras 
 23
 Pemex  6
 Shell  6
 BP  5

Al deze klanten hebben natuurlijk te maken met de recente daling van de olieprijs en plotseling verslechterde vooruitzichten. Maar ook los daarvan rommelt het bij deze bedrijven.

Petrobras is bijvoorbeeld in een groot corruptieschandaal en torst een gigantische schuldenlast mee. Er gaan op dit moment zelfs geluiden dat het bedrijf een kapitaalinjectie van de Braziliaanse overheid nodig heeft.

Pemex, het Mexicaanse staatsoliebedrijf, heeft te maken met een omvangrijke liberalisering van de energiemarkt in Mexico. Het bedrijf is van plan de investeringen oliewinning uit te breiden, maar hoe de transitieperiode gaat uitpakken is nog helemaal niet zeker.

BP en Shell
Voor BP en Shell geldt dat ze al enige tijd bezig zijn om de investeringen terug te schroeven en onderdelen te verkopen. Shell kondigde dit voorjaar al een nieuwe focus op winstgevendheid en efficientie.

BP heeft na de ramp met de Deepwater Horizon voor tientallen miljarden onderdelen verkocht. duizenden staffunctionarissen en managers te gaan ontslaan. Daarnaast liet BP ook weten dat ook de investeringen in de zoektocht naar olievelden verder worden teruggeschroefd.




Gerelateerde artikelen