VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Grote bedrijven uit opkomende landen grossieren in megaschulden

Grote bedrijven uit opkomende landen hebben de afgelopen jaren ruim een half biljoen dollar geleend op de obligatiemarkt. Voor de BIS, de organisatie voor het internationale betalingsverkeer is dit een reden tot zorg.

De BIS publiceerde vorige week een studie naar de uitgifte van schuldpapier door bedrijven in opkomende markten zoals China, Brazilië en Rusland.

De organisatie dat bedrijven uit opkomende landen in toenemende mate gebruik maken van de internationale kapitaalmarkt.

Van 2009 tot en met 2013 hebben ze in totaal 554 miljard dollar opgehaald. Het beeld van een snelle schuldengroei in opkomende markten is al lange tijd bekend. China greep vorig jaar bijvoorbeeld.

De schuldengroei is voor de BIS reden tot zorg. De organisatie stelt dat dit kan leiden tot financiële instabiliteit in landen waar bedrijven met een grote schuldenlast zijn gevestigd.

Het leidt in ieder geval vaak tot problemen voor de bedrijven zelf.

Vier voorbeelden van bedrijven uit de BRIC-landen die kampen met een fikse schuldenlast op een rij.

Petrobras - Brazilië
Totale schuld: 170 miljard dollar

De Braziliaanse oliemaatschappij worstelt op dit moment met een omkoopschandaal. Dit weekend werd de formele publicatie van de derde kwartaalcijfers opnieuw uitgesteld. Het bedrijf financiert zijn enorme investeringen voor een groot deel met schulden.

Rosneft- Rusland

Totale schuld: 112 miljard dollar

Russische bedrijven hebben door de crisis rond Oekraïne grote moeite om hun schulden te herfinancieren. Rosneft moet tot april volgend jaar ruim 20 miljard dollar doorrollen. Waarschijnlijk heeft het bedrijf staatssteun nodig om te overleven.

Tata Group - India

Totale schuld: 15 miljard dollar

De overname van Corus ligt Tata nog zwaar op de maag. Het bedrijf is bezig door middel van de verkoop van bezittingen.

Sinosteel - China

Totale schuld: 17 miljard dollar

Financiële problemen bij dit Chinese staalbedrijf leidden in september tot speculatie over de houdbaarheid van de Chinese schuldenberg.

Het bedrijf had op dat moment enkele miljarden aan betalingsachterstanden en is waarschijnlijk achter de schermen gered door de Chinese overheid.