VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Beleggers in buitenlandse aandelen op kosten gejaagd door banken en brokers

Beleggen in aandelen buiten de eurozone blijkt schrikbarend duur door hoge verborgen kosten die banken en brokers rekenen voor het omwisselen van euro's in andere valuta's.

Amerikaanse beurzen zijn sinds de crisis veel harder gestegen dan Europese.

Nederlandse beleggers die willen profiteren van de goede Amerikaanse rendementen, krijgen van hun bank of broker een fikse rekening gepresenteerd die het rende- ment behoorlijk kan aanvreten.

Dat blijkt uit ons onderzoek naar de kosten die banken en brokers in rekening brengen voor beleggen in effecten met een notering die niet in euro's is.

Nieuwe verdiensten
Waar brokers hun inkomsten uit aan- delentransacties door felle concurren- tie afgelopen jaren zagen kelderen, lijken de inkomsten uit de voor veel klanten goed verstopte valuta-om- wisselkosten beter op peil te blijven.

Bij een aantal brokers bedragen deze valutakosten bij grotere effectentransacties zelfs een veelvoud van de reguliere transactiekosten.

Neem de situatie waarin een klant van ING voor 5000 dollar aandelen van het bekende Amerikaanse bedrijf Johnson & Johnson wil kopen. Deze belegger betaalt voor deze aankoop iets meer dan vijf euro aan transactiekosten. De valutakosten die ING rekent, zijn een veelvoud daarvan: 35 euro.

Ook bij ABN Amro, Saxo Bank en DeGiro liggen de valutakosten h ger dan de transactiekosten bij een dergelijke transactie. Daarbij moet gezegd worden dat - vooral bij De- Giro - de transactiekosten an sich een stuk lager zijn dan bij andere brokers.

Voor Britse ponden en Noorse kronen is de omvang van de valuta- kosten ten opzichte van de transac- tiewaarde doorgaans vergelijkbaar met die van US-dollars.

Grote verschillen
Een belegger die zijn huiswerk doet, kan flink op valutaprovisies besparen omdat de tariefstructuur tussen ban- ken sterk verschilt.

Zo brengt Lynx bij een transactiewaarde van 5000 dollar 3,13 euro omwisselkosten in rekening bij de klant. Bij ING kost eenzelfde transactie met 35 euro ruim 11 keer zo veel.
 VALUTA- VERSUS TRANSACTIEKOSTEN


Ook Rabobank, ABN Amro en Saxo Bank brengen in absolute zin met respectievelijk 19,50 euro, 15,63 euro en 19,53 euro hoge provisies in rekening.

Informatie
Niet alle banken en brokers blijken scheutig met informatie over de kosten die ze in rekening brengen bij transacties in vreemde valuta.

Het is vaak behoorlijk zoeken naar informatie hierover op de websites van de aanbieders.

Alex, Binck, Rabobank en De- Giro zijn de uitzonderingen. Zij zijn transparant over hun kosten.

Een klant betaalt hier een vast percentage over de transactiewaarde.

ABN Amro brengt op een andere manier kosten in rekening. De bank rekent met verschillende op- en afslagen per valuta.

Bij een aankoop hanteert ABN Amro de actuele wisselkoers minus een afslag van 0,64 procent, bij de ver koop betaalt de belegger een opslag.

Andere tijden
Behalve de kosten hebben we ook gekeken naar de koers waartegen een broker een transactie in buitenlandse valuta's afhandelt.

Standaard gebruiken Nederlandse banken daarvoor de actuele wisselkoers. Alleen ING wijkt hier op een aparte manier van af.

De grootbank werkt nog met een zogeheten fixing. ING stelt iedere dag om half twee een koers vast waartegen transacties worden afgerekend. Dit betekent dat een belegger die voor half twee een transactie doet, wordt afgerekend tegen de koers van de voor- gaande werkdag. Deze werkwijze oogt in de digitale wereld anno 2014 belachelijk ouderwets.

Daar komt bij dat ING de lijst met deze vertraagde "fixingkoersen" ook nog eens met vertraging op de eigen website ververst. Voor beleggers die na half twee 's middags transacties in buitenlandse aandelen uit laten voeren, is daardoor onzeker tegen welke wisselkoers is afgerekend.

Tijd voor verandering
De valutakosten die banken en brokers rekenen voor handel in ‘buitenlandse' aandelen blijken regel- matig een buitenproportionele last voor beleggers.

Het valt eigenlijk niet uit te leggen dat deze kosten veel hoger kunnen uitvallen dan de kosten voor de transactie. Die uitleg geven brokers dan ook maar mondjesmaat.

Het wordt tijd dat zij hun klanten beter gaan informeren op dit gebied. Op zijn minst moeten ze beleggers voorafgaand aan de transactie laten zien welke wissel- koers wordt gebruikt.

Eigenlijk is het ook niet meer dan normaal dat brokers bij iedere transactie laten weten hoeveel kosten een belegger moet betalen. Toezichthouder AFM benadrukt in een reactie het belang van duidelijke, evenwichtige en gemakkelijk toegankelijke informatie over de kosten van beleggen.