VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

19 december 2014

Doemdenkers Duitsland gelogenstraft

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

Vertraging van de Duitse economie was in de herfst de grootste bedreiging voor de eurozone. Maar aan het eind van het jaar lijkt het er op dat de doemdenkers over Duitsland gelogenstraft worden.

Bijna alle indicatoren voor de Duitse economie zijn de afgelopen weken namelijk positief gekleurd. Vrijdag publiceerde onderzoeksbureau GfK cijfers over het consumentenvertrouwen.

Dit staat op het hoogste niveau in acht jaar tijd. "Consumenten gaan ervan uit dat de verzwakking van de economie tijdelijk zal zijn", constateert GfK.

Optimisme en vertrouwen
Niet alleen consumenten zijn positiever geworden, ook bedrijven. De Ifo-index voor het Duitse bedrijfssentiment heeft in oktober een dal bereikt en twee maanden op rij gestegen.

Ook de glijvlucht die de ZEW-index voor het vertrouwen onder analisten en economen in het voorjaar had ingezet, is in oktober gestopt. Deze index is sindsdien scherp gestegen.

De positieve ontwikkelingen zijn ook te zien in de cijfers van het Duitse statistiekbureau Destatis. De buitenlandse handel is de laatste maanden bijvoorbeeld weer aangetrokken.

September en oktober waren goede maanden voor de export met een plus van 8,6 en 4,9 procent ten opzichte van dezelfde maanden een jaar eerder. Ook de import is die maanden sterk hersteld.

Dit is in het bijzonder relevant omdat een krimp van de handel in oktober leidde. Er zou een klein wonder nodig zijn om dat te voorkomen.

Voortekenen
Die recessie is er uiteindelijk niet gekomen en het lijkt er ook niet op dat 2015 wel een recessie zal brengen. Economisch instituut Ifo verwacht voor volgend jaar nu 1,5 procent groei.

De Duitse beurs is ook weer hersteld van een zwakke oktobermaand. Tien dagen geleden werd een nieuwe recordstand bereikt.

Al met al lijkt de speculatie over stagnatie in Duitsland in ieder geval behoorlijk voorbarig te zijn geweest. Ook het idee dat de rest van de eurozone meegesleurd zou worden door een verzwakking van de Duitse economie lijkt erg overtrokken. De doemdenkers zaten in het najaar dus mis.

Slecht jaar voor doemdenkers
2014 was sowieso geen goed jaar voor zwartkijkers. Elke keer als het erop leek dat de neergang op de beurzen eindelijk was ingezet, volgde een sterk herstel.

De ontwikkeling van de laatste dagen, een scherpe daling gevolgd door een sterke stijging, is daarmee exemplarisch voor het afgelopen beursjaar.


Gerelateerde artikelen

Westerse beurzen in eerste helft van 2018 onveranderd, opkomende markten onderuit
Amerikaanse small caps doen het goed in 2018, net als de economie
Rocket Internet, kraamkamer van Duitse internetbedrijven
Groeivertraging legt noodzaak hervormingen eurozone bloot
Groeivertraging legt noodzaak hervormingen eurozone bloot
28-05-2018

Na een jaar waarin de economie in de eurozone met 2,4 procent groeide, was …

Lees verder

economie eurozone groei ECB

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}