VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Tien keer hoge verwachtingen van beleggersmagazine Barron's

Beleggersblad Barron's heeft hoge verwachtingen van zijn favoriete aandelen voor volgend jaar. De tien hoogvliegers moeten tussen de 20 tot 50 procent rendement kunnen opleveren in 2015.

Het Amerikaanse magazine Barron's heeft een reputatie hoog te houden als het om voorspellen gaat.

De afgelopen drie jaar presteerden de tips van het Amerikaanse beleggingsblad beter dan de markt.

De selectie van vorig jaar met onder meer US Airways, Intel en General Electric, steeg met gemiddeld 18,1 procent, tegen 15,7 voor de S&P 500.

Harder
Dit jaar kiest de krant voor bedrijven die (volgens analisten) hun winsten harder kunnen laten groeien dan de bedrijven uit de S&P 500, met daarin de 500 grootste ondernemingen uit de Verenigde Staten, zoals Apple en Exxon.

Het analistengilde denkt dat de winsten bij American Airlines, Bank of America, Boeing, Fluor, GM, Gilead, Google, Macy's, Micron Technology en Royal Caribbean Cruises volgend jaar stijgen met 23 procent.

Dat is een hele hoop, want volgens diezelfde analisten zullen de bedrijven uit de S&P 500 hun winsten met slechts 7 procent zien toenemen.

Wanneer de huidige waarderingen van de tien bedrijven meegroeien naar het einde van 2015 dan staat de winstgroei gelijk aan een beursrendement van 23 procent.

Minimaal 20 procent

Maar Barron's denkt dat er meer in het vat zit: de aandelen zouden volgens het beleggersblad met 20 tot 50 procent kunnen renderen.

Dit impliceert dat beleggers volgend jaar bereid zullen zijn meer te betalen voor de geselecteerde bedrijven dan ze op dit moment doen.

Neem Micron Technologies, de geheugenkaarten producent (o.a. DRAM en SDRAM). Volgens analisten zal de winst volgend jaar toenemen met een niet zo spectaculaire 11 procent; de huidige waardering is 9 maal deze verwachte winst.

Barron's denkt echter dat beleggers open staan om eind volgend jaar 12 keer de winst voor 2015 neer te leggen voor Micron. Deze waardering is realistisch volgens hun analyse, omdat de industrie, waar verschillende kleine producenten zijn weggevallen de afgelopen jaren, steeds stabieler wordt.

Het beursrendement zou hierdoor meer dan 40 procent moeten zijn volgens jaar.

Goedkoop?

Voor de selectie potentiële hoogvliegers betalen investeerders op dit moment zo'n 12,1 maal de verwachte winst van volgend jaar.

Dat is relatief weinig voor Amerikaanse bedrijven. Ter indicatie: voor de hele S&P 500 index die een beleggers passief kan volgen met een indextracker betalen beleggers nu ruim 16 maal de verwachte winst.

Dit komt onder meer door het opnemen van American Airlines en General Motors in de selectie, twee bedrijven waar beleggers doorgaans sowieso niet bereid zijn heel veel voor te betalen.

De bedrijven zijn net zoals Europese concurrenten als Lufthansa, Volkswagen en BMW erg gevoelig voor de staat van de economie.