VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Fugro krijgt ademruimte

Fugro heeft nieuwe afspraken gemaakt met haar financiers. Het concern gaat hierdoor met extra ademruimte het nieuwe jaar in.

Eerder dit jaar maakte Fugro bekend een streep te zetten door het dividend om te voorkomen dat het bedrijf aan het einde van dit jaar de afspraken met kredietverschaffers zou schenden.

Dat blijkt niet voldoende. Op de valreep van 2014 maakt Fugro nieuwe afspraken om binnen de lijntjes te blijven de komende kwartalen.

Het grootste deel van de rentedragende schulden waar nu nieuwe afspraken voor gelden staat uit bij Britse en Amerikaanse institutionele beleggers. Het gaat om 762 miljoen euro, in het verleden opgehaald via onderhandse plaatsingen.

Daarnaast is er een kredietfaciliteit met banken van 775 miljoen euro die nu voor 155 miljoen euro wordt gebruikt door de onderneming.

Knellend jasje
De net leverage ratio, oftewel de netto-schuld (schuld minus geld in kas) gedeeld door het bedrijfsresultaat (ebitda, winst voor rente, belasting en allerhande afschrijvingen), mag voorlopig maximaal 3,5 zijn. Eerder was de drempel 3.

De andere ratio is de zogeheten rentedekking, grofweg het bedrijfsresultaat gedeeld door de rentebetalingen. Deze mag voorlopig minimaal 2 zijn, tegen 2,5 in de oude situatie.

Daarnaast hoeft Fugro onder meer exceptionele, eenmalige lasten niet mee te nemen in zijn ebitda berekeningen.

In het verleden werden beleggers afgeschrikt door dit soort afschrijvingen op de activiteiten die betrekking hebben op het in beeld brengen van zeebodem.

Deze aanpassingen zorgen er alleen al voor dat de leverage ratio eind september 2014 niet 2,9 bedroeg, maar 2,4.

Ademruimte
Met het oprekken van de convenanten heeft Fugro de komende maanden beduidend meer ademruimte.

Fugro stelt dat de overeenkomst ook kan worden gezien als een bemoedigend signaal van zijn schuldeisers: deze laten hiermee zien dat zij achter de initiatieven van Fugro.

Het bedrijf onder leiding van Paul van Riel wil de marges verbeteren, de balans versterken en het kapitaal beter inzetten.

Het vieren van de touwen door financiers gaat wel ten koste van de vrijheden van het bestuur van Fugro.

Opbrengsten van eventuele verkopen zullen met name moeten vloeien naar schuldverlichting en over het dividend zijn ook afspraken gemaakt.

De uitkering van het dividend over het jaar 2015 is afhankelijk van de originele (strenge) en niet de aangepaste convenanten.


{{scope.count}} Reacties

{{comment.userName}}

{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy'}}

{{comment.body}}

Gerelateerde artikelen