VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

07 januari 2014

Nederlandse beursfondsen stevig beschermd tegen overnames

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

Nederlandse beursfondsen blijken een geliefde overnameprooi. Maar willoze slachtoffers zijn het zeker niet. De meeste ondernemingen weten zich flink beschermd tegen mogelijke overnemers. Een overname tegen wil en dank is daardoor gedoemd te mislukken.

Diervoederbedrijf Nutreco, softwaremaker Exact en vastgoedfonds Corio.

Jarenlang vertrouwde namen op de koersenborden van de Amsterdamse beurs. Maar over enkele weken is hun zelfstandige beursbestaan, als alles volgens plan verloopt, ten einde.

Op oudejaarsdag liet ook de verliesgevende bouwer Ballast Nedam weten door "enkele binnenlandse en buitenlandse partijen te zijn benaderd om de mogelijkheden van een fusie of overname te verkennen".

De kans dat de in juni van dit jaar begonnen topman Erik van der Noordaa de volgende jaarwisseling nog aan het roer van een beursgenoteerde onderneming staat, is daardoor flink geslonken.

Bescherming
Een beursgenoteerd bedrijf staat eigenlijk permanent te koop. De beurskoers geeft daarbij in beginsel aan welke dagprijs beleggers plakken op een onderneming.

Als een partij, een sectorgenoot of investeringsmaatschappij, meent dat er meer uit een onderneming te halen valt onder hun zeggenschap dan kunnen ze eigenaar kunnen worden door een aantrekkelijk bod te doen op de aandelen van dit bedrijf.

Tot zover de theorie. Want in praktijk kunnen ondernemingen allerhande beschermingsmaatregelen in stelling brengen om buitenstaanders te weren, zo blijkt uit VEB onderzoek naar beschermingsconstructies van de 66 grootste beursgenoteerde bedrijven.

Deze bedrijven met een notering aan de drie belangrijkste indices (aex, midkap en ascx) blijken vrijwel allemaal een mogelijkheid te hebben om ongewenste kopers de deur te wijzen.De zwaarst beschermde bedrijven zijn bodemonderzoeker Fugro en krantenconcern TMG. Zij zijn uitgerust met vijf van de zeven mogelijke verdedigingswallen. Een vijandig bod heeft geen schijn van kans. Ook Arcadis, TKH en Brill zijn goed beschermd.

Bedrijven als Reed Elsevier, VastNed Retail en Beter Bed behoren tot de minst beschermde fondsen. Ook Shell zou zo van de beurs geplukt kunnen worden, maar de enorme beurswaarde van ruim 160 miljard euro blijft de beste bescherming.

Niet kansloos
Nederlandse beursfondsen mogen behangen zijn met de nodige beschermingsconstructies, dat betekent niet dat een overnamepoging op voorhand kansloos is.

De beschermingsinstrumenten moeten vooral andersdenkende, vijandige overnemers buiten houden. Ga met ons om tafel, maak duidelijk wat de bedoelingen zijn en stoot ons niet tegen het hoofd. Anders kan een beschermingswal in een mum van tijd een barricade opwerpen.

De crux is om het zittende management van de prooi mee te krijgen. Dat bleek onlangs nog bij de overnames van softwaremaker Unit4, medisch toeleverancier Mediq en koffiebedrijf Douwe Egberts. Iets langer geleden gingen sterk beschermde bedrijven als bierbrouwer Grolsch en uitzender Vedior ook ‘gewoon' over in andere handen.

Voorzichtig

Voorzichtig zal ook Boskalis-topman Peter Berdowski moeten opereren bij Fugro.

Boskalis sloeg na een koersdreun van Fugro toe door begin november in krap twee dagen 15 procent van de aandelen op te kopen. Op 9 januari maakte Boskalis bekend haar positie zelfs tot 20 procent te hebben uitgebreid.

Volgens Boskalis is dat geen opmaat naar een volledige overname, maar het aandelenbelang verzekert de maritiem dienstverlener van een goede onderhandelingspositie.

Zeker is ook dat een overname van Fugro zonder medewerking van bestuur en commissarissen onmogelijk is.

Uit het onderzoek komt naar voren dat de bodemonderzoeker tot de best beschermde bedrijven van de Amsterdamse beurs behoort. Net als bijvoorbeeld het kabel- en technologieconcern TKH Group, genoteerd aan de Midkap-index, is Fugro gepantserd met verscheidene beschermingsconstructies.

Zo kent Fugro als de meeste andere beursfondsen de mogelijkheid om preferente aandelen uit te geven.

Behalve deze barricade hebben ook twee dochterbedrijven van Fugro aan een andere stichting, de Stichting Continuïteit, de mogelijkheid gegeven om preferente aandelen uit te geven.

Volgens het laatste jaarverslag van Fugro kan die continuïteitstichting in stelling worden gebracht om de ‘onafhankelijkheid van Fugro te bewaren' en om ‘de positie van Fugro ten opzichte van de overvaller te bepalen'. De bodemonderzoeker is het enige beursfonds met dit onconventionele afweergeschut.

Bovendien heeft Fugro ook nog certificering van aandelen. Kortgezegd, een belegger brengt kapitaal in, maar krijgt geen inspraak. Het stemrecht ligt in beginsel bij een administratiekantoor dat tijdens aandeelhoudersvergaderingen op alle stukken stemt waarvoor beleggers het stemrecht niet zelf opvragen.


{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}