VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Gunstig signaal voor aparte beursgang bouwtak OCI

De afsplitsing en beursgang van de bouwtak van OCI zal waarschijnlijk nog dit kwartaal plaatsvinden. Dat een nieuwe investeerder een fikse premie betaalt voor een pakket nieuwe aandelen is een signaal dat dit wel eens goed kan uitpakken voor aandeelhouders.

OCI liet donderdagmiddag weten dat het door middel van onderhandse plaatsing van 4,2 miljoen aandelen 151 miljoen euro aan vers kapitaal heeft binnengehaald.

De opbrengst is grotendeels bestemd voor investeringen van de kunstmest- en chemietak.

Daarnaast wordt het kapitaal ook ingezet voor kapitalisatie van het bouwbedrijf. Directeur investor relations Hans Zayed sprak in een toelichting van een verhouding 80-20. Volgens hem ligt de beursgang op koers en zal deze waarschijnlijk nog dit kwartaal zal plaatsvinden.

Dubbele notering
Het is de bedoeling dat aandeelhouders OCI aandelen in het nieuwe beursfonds krijgen. Dit bedrijf krijgt overigens een dubbele notering in Egypte en de Verenigde Arabische Emiraten.

Opmerkelijk aan de aandelenuitgifte is dat de niet door OCI geïdentificeerde investeerder een fikse premie betaalt. Het aandeel OCI stond de afgelopen dagen rond de 27 euro. De investeerder betaalt 36 euro, dat is circa een derde meer.

"Wij wilden sowieso een premie, anders was het niet fair geweest tegenover de andere aandeelhouders. Zij wilden graag een aandeel en hebben gekeken naar de vooruitzichten voor de twee divisies en waren bereid om die premie te betalen", verklaarde Zayed.

De investeerder kent zowel de bouw als de kunstmestindustrie goed, voegde Zayed toe. Hij wilde niet zeggen waar de investeerder gevestigd is.

Beperkt volume
Dat de investeerder zich direct tot het bedrijf heeft gewend en niet via de beurs plukken aandelen heeft gekocht is te verklaren door het relatief beperkte handelsvolume van gemiddeld 250.000 aandelen per dag.

Kennelijk was het ook niet aantrekkelijk of mogelijk om via een broker een groot pakket in een keer over te nemen.

De premie en het feit dat het hier gaat om een investeerder die kennelijk kennis van zaken heeft van de industrieën waar OCI in opereert zijn op zichzelf een positief signaal voor de beursgang van de bouwtak. Het zou beleggers nog wel helpen als ze zouden weten wie de investeerder precies is.

Op de beurs is de emissie in ieder geval positief ontvangen. In twee dagen is het aandeel bijna 10 procent gestegen. Het noteerde vrijdag rond de 29 euro.
Gerelateerde artikelen