VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

16 januari 2015

Angst voor deflatie in Duitsland overtrokken

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

Het nieuws dat de Duitse inflatie de nul procent nadert is voor veel economen reden om te waarschuwen voor een deflatiespiraal. Maar de ontwikkeling van prijzen en lonen laat zien dat deze angst overtrokken is.

Het bevestigde vrijdag dat de inflatie in Duitsland in december slechts 0,2 procent bedroeg. Dit is voor een groot deel een gevolg van dalende energieprijzen.

De geleidelijke daling van de jaar-op-jaar cijfers verhult alleen een nog veel rauwere werkelijkheid. Die is dat er de afgelopen anderhalf jaar in Duitsland eigenlijk amper sprake is geweest van stijging van de consumentenprijzen.

In juli 2013 stond de prijsindex van Destatis op 106,1, in december 2014 op 106,7. Dat is nog geen 0,6 procent prijsstijging in anderhalf jaar.

In Nederland is al bijna twee jaar geen sprake van prijsstijgingen. De prijzen waren volgens het CBS in december ongeveer even hoog als in april 2013.

Angst
Extreem lage inflatie of prijsstabiliteit is dus al enige tijd de werkelijkheid in Nederland en Duitsland. Volgens de doemdenkers zou dit de voorbode moeten zijn van een deflatiespiraal.

Een indicator om te zien of dat echt gebeurt is de ontwikkeling van de loonkosten. In een deflatiespiraal voedden prijsdalingen loondalingen, die weer leiden tot prijsdalingen.

In de loonkosten is de afgelopen jaren in Duitsland en ook Nederland alleen geen sprake van prijsdalingen. De Nederlandse cao-lonen waren volgens het CBS in november 2 procent hoger dan in november 2012, de contractlonen zelfs 3 procent hoger.

In Duitsland lagen de loonkosten in het derde kwartaal 3 procent hoger dan in het derde kwartaal van 2013. Duitsland maakte natuurlijk een periode van relatief sterke economische groei door met de sterkste arbeidsmarkt in tijden.

Maar in Nederland was de afgelopen twee jaar op de arbeidsmarkt nog crisis. Dat heeft dus niet verhinderd dat de lonen ook hier zijn door gestegen.

Overtrokken
Disinflatie of niet, het lijkt er niet op dat aan de loonkostenstijging een einde gaat komen. Het Centraal Planbureau rekent op 1,25 procent loonstijging in 2015.

Deflatie zonder loonkostendalingen kan niet. Als de prijzen van arbeid stijgen terwijl de consumentenprijzen dalen is simpelweg geen sprake van een neerwaartse spiraal.

Waarschijnlijk duikt de inflatie de komende maanden onder de nul dankzij de dalende olieprijs. Dit zal leiden tot nog meer speculatie over een deflatiespiraal. Maar zolang de loonkosten stijgen is dat sterk overtrokken.


Gerelateerde artikelen

Als Japan de verloren decennia nu achter zich laat heeft de beurs van Tokio nog ruimte om te stijgen
Als Japan de verloren decennia nu achter zich laat heeft de beurs van Tokio nog ruimte om te stijgen
17-10-2017

De Japanse beurs staat op het hoogste punt in ruim twintig jaar. Voorzichti…

Lees verder

economie japan index
Koersen grote Amerikaanse banken zijn ver vooruit gelopen op de resultaten
Koersen grote Amerikaanse banken zijn ver vooruit gelopen op de resultaten
16-10-2017

De aandelen van grote Amerikaanse banken zijn flink opgelopen dit jaar. Daa…

Lees verder

economie cijfers banken
Familiebedrijven doen het beter
Familiebedrijven doen het beter
04-10-2017

Volgens analisten van de Belgische bank KBC kan het verstandig zijn een fli…

Lees verder

beurs aandelen
Groot vertrouwen in tech-spelers
Groot vertrouwen in tech-spelers
27-09-2017

De markt toont dit jaar een merkwaardige stabiliteit. De angstindex, die ee…

Lees verder

economie index markt

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}