VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Angst voor deflatie in Duitsland overtrokken

Het nieuws dat de Duitse inflatie de nul procent nadert is voor veel economen reden om te waarschuwen voor een deflatiespiraal. Maar de ontwikkeling van prijzen en lonen laat zien dat deze angst overtrokken is.

Het bevestigde vrijdag dat de inflatie in Duitsland in december slechts 0,2 procent bedroeg. Dit is voor een groot deel een gevolg van dalende energieprijzen.

De geleidelijke daling van de jaar-op-jaar cijfers verhult alleen een nog veel rauwere werkelijkheid. Die is dat er de afgelopen anderhalf jaar in Duitsland eigenlijk amper sprake is geweest van stijging van de consumentenprijzen.

In juli 2013 stond de prijsindex van Destatis op 106,1, in december 2014 op 106,7. Dat is nog geen 0,6 procent prijsstijging in anderhalf jaar.

In Nederland is al bijna twee jaar geen sprake van prijsstijgingen. De prijzen waren volgens het CBS in december ongeveer even hoog als in april 2013.

Angst
Extreem lage inflatie of prijsstabiliteit is dus al enige tijd de werkelijkheid in Nederland en Duitsland. Volgens de doemdenkers zou dit de voorbode moeten zijn van een deflatiespiraal.

Een indicator om te zien of dat echt gebeurt is de ontwikkeling van de loonkosten. In een deflatiespiraal voedden prijsdalingen loondalingen, die weer leiden tot prijsdalingen.

In de loonkosten is de afgelopen jaren in Duitsland en ook Nederland alleen geen sprake van prijsdalingen. De Nederlandse cao-lonen waren volgens het CBS in november 2 procent hoger dan in november 2012, de contractlonen zelfs 3 procent hoger.

In Duitsland lagen de loonkosten in het derde kwartaal 3 procent hoger dan in het derde kwartaal van 2013. Duitsland maakte natuurlijk een periode van relatief sterke economische groei door met de sterkste arbeidsmarkt in tijden.

Maar in Nederland was de afgelopen twee jaar op de arbeidsmarkt nog crisis. Dat heeft dus niet verhinderd dat de lonen ook hier zijn door gestegen.

Overtrokken
Disinflatie of niet, het lijkt er niet op dat aan de loonkostenstijging een einde gaat komen. Het Centraal Planbureau rekent op 1,25 procent loonstijging in 2015.

Deflatie zonder loonkostendalingen kan niet. Als de prijzen van arbeid stijgen terwijl de consumentenprijzen dalen is simpelweg geen sprake van een neerwaartse spiraal.

Waarschijnlijk duikt de inflatie de komende maanden onder de nul dankzij de dalende olieprijs. Dit zal leiden tot nog meer speculatie over een deflatiespiraal. Maar zolang de loonkosten stijgen is dat sterk overtrokken.

{{scope.count}} Reacties

{{comment.userName}}

{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy'}}

{{comment.body}}

Gerelateerde artikelen