VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Particulier die wil beleggen met weinig risico heeft weinig mogelijkheden

De spaarrente dreigt onder de 1 procent te zakken. Dit leidt tot een zoektocht naar alternatieven. Maar de particulier die wil beleggen met weinig risico heeft weinig mogelijkheden.

Volgens een onderzoek dat vermogensbeheerder Blackrock maandag publiceerde is er geen land in Europa waar zo'n groot deel van de vermogens in spaargeld wordt aangehouden.

Nederlandse spaarders zijn zich, volgens Blackrock-onderzoek, wel degelijk bewust van het feit dat ze teveel geld op spaarrekeningen hebben staan. Maar alternatieven met een even hoge graad van veiligheid zijn nu eenmaal nauwelijks voor handen.

Obligaties
Op de obligatiemarkt bijvoorbeeld valt op dit moment vrijwel niets te halen. Ook hier is heel duidelijk het effect van het beleid van de centrale bank gericht op het drukken van de rentes te zien.

Particuliere beleggers hebben via de Amsterdamse en Luxemburgse beurs een ruime keuze aan vooral bankobligaties. Maar het heeft eigenlijk weinig zin om hierin te beleggen, aangezien de rendementen nog aanzienlijk lager liggen dan de rente op spaarrekeningen.

Natuurlijk is er een kans op koerswinst als de rente in de komende jaren stijgt, maar de belegger die op veilig speelt gaat ervan uit dat hij de rit uit zit.

Met flink zoeken is elders in Europa meer rendement te vinden. Maar het risico loopt dan snel op.

Een voorbeeld is de Italiaanse Banco Populare di Vicenza. Op een obligatie met een resterende looptijd van ruim drie jaar van deze bank is 2,2 procent rendement te krijgen. Het gaat hier wel om een kleine Italiaanse bank met een kredietwaardigheid die flink minder is dan van de Nederlandse banken.

Een alternatief is een veel langere resterende looptijd te accepteren. Een obligatie van SNS die in 2035 afloopt biedt op dit moment een jaarrendement van circa 3,5 procent. Een obligatie van ABN die in 2024 afloopt biedt bijna 1,8 procent rendement.

Maar op deze termijn lopen beleggers natuurlijk een aanzienlijk risico op een rentestijging en een daling van de waarde.

Alternatief met risico
Daarmee lijkt de aandelenmarkt het enige echte alternatief voor kleine spaarvermogens. Daarbij is het goed om er rekening mee te houden dat het gat in risico tussen sparen en beleggen in aandelen erg groot is.


{{scope.count}} Reacties

{{comment.userName}}

{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy'}}

{{comment.body}}

Gerelateerde artikelen