VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Technologiehausse VS gaat voorlopig ook in 2015 door

Technologie-aandelen hebben net als de rest van de beurs een matige jaarstart gehad. Maar de ontwikkelingen buiten de beurs maken duidelijk dat de techhausse nog niet voorbij is.

Donderdag werd bekend dat transportapp Uber 1,6 miljard dollar heeft opgehaald met converteerbare obligaties.

Uber is in hoog tempo geld aan het ophalen. In december staken investeerders ook al 1,2 miljard dollar in het bedrijf.

Uber werd in december gewaardeerd op 40 miljard dollar, in alle opzichten een ongekend bedrag dat symbool staat voor de nieuwe techhausse. Nog vier signalen due aangeven het techfeestje ook in 2015 doorgaat.

1. Sterke groei 1 miljard dollar-groep

Volgens dat de industrie in de gaten houdt, zijn er nu 45 Amerikaanse bedrijven met een waarde van minstens 1 miljard dollar. Vorig jaar groeide deze groep met 21.

Europa heeft er sinds deze week ook een techbedrijf bij met een waardering van meer dan 1 miljard dollar: muziekapp Shazam, van oorsprong Brits, haalde 30 miljoen euro op.

2. Miljarden voor bedrijven zonder omzet, maar met gebruikers...


Vorig jaar werd berichtenservice Whatsapp door Facebook werd gekocht voor 19 miljard dollar. Toentertijd werd dit gezien als een gigantisch bedrag vooral omdat het bedrijf weliswaar bijna 500 miljoen gebruikers, maar amper inkomsten had.

Maar krap een jaar verder krijgt berichtenservice Snapchat een waardering van 10 miljard dollar en dat met slechts 100 miljoen gebruikers. De directeur die was ingehuurd om te zorgen voor een verdienmodel ruimde overigens deze week het veld.

3......En voor bedrijven zonder omzet en zonder gebruikers
Woensdag kreeg SpaceX 1 miljard dollar van Google en investeringsfonds Fidelity. SpaceX wil met een satellietnetwerk snel internet beschikbaar maken op moeilijk bereikbare plaatsen.

Let wel, dit is niet meer dan een plan dat volgens oprichter Elon Musk, bekend van elektrische autobouwer Tesla, zeker vijf jaar in beslag gaat nemen. Musk droomt er overigens van om het netwerk uit te rollen naar Mars.

4. De beurspijplijn blijft goed gevuld

Volgens CB Insight zijn er in totaal 588 Amerikaanse bedrijven klaar voor een notering. Onder meer huisverhuurservice AirBnB, opslagdiensten Dropbox en Box en natuurlijk Uber worden vaak genoemd als mogelijke grote nieuwkomers op de beurs.

Overigens worden de converteerbare obligaties die Uber net heeft uitgegeven omgezet in aandelen bij een beursgang. Daarmee heeft het bedrijf dus al voorgesorteerd op een beursgang.

FT Alphaville, een bekend blog van de FT is inmiddels toe aan editie 44 van zijn serie . Maar de markt lijkt nog niet toe aan een serieuze inzinking.


{{scope.count}} Reacties

{{comment.userName}}

{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy'}}

{{comment.body}}

Gerelateerde artikelen