VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Negen keer Apple en zijn historische kwartaalwinst

Apple beantwoordt de kritiek van vorig jaar met de hoogste kwartaalwinst ooit van een bedrijf. De ruim 18 miljard dollar winst in perspectief geplaatst.

"We doen dingen om andere redenen dan alleen winst maken. We doen het omdat ze juist en goed zijn. "

Aan het woord is Tim Cook, topman van Apple, die een jaar geleden nog maar eens wilde afrekenen met het imago van ‘zijn' bedrijf als toonbeeld van hard mondiaal kapitalisme.

Apple moet de wereld beter maken, zo stelde de topman in februari 2014.

Misschien goed om te weten voor Cook dat de liefde voorlopig wederzijds is: de wereld maakt Apple stelselmatig rijker, met het afgelopen kwartaal als voorlopige climax.

Een aantal opmerkelijke zaken op een rij.

1. Het kan hoger
De kwartaalwinst van Apple is met 18 miljard dollar de hoogste ooit door een bedrijf gerapporteerd. De opbrengst had nog veel hoger kunnen uitvallen als de valuta-schommelingen wereldwijd wat gunstiger hadden uitgepakt voor het concern uit Cupertino.

2. Iedere tien seconde
Het recordkwartaal van Apple is vooral te danken aan de enorme vraag naar iPhones. In de drie maanden tot december verkocht het bedrijf bijna 75 miljoen smartphones, iedere tien seconde één. Dat betekent dat 1 procent van de wereldbevolking afgelopen najaar een iPhone kocht.

3. Weer bijna de grootste
Door de onwaarschijnlijke hoge verkopen in de laatste maanden van 2014 is Apple Samsung genaderd in de strijd om de titel "grootste smartphone-verkoper ter wereld".

4. Uitpuilende kas
De kaspositie van Apple is afgelopen kwartaal met 23 miljard dollar aangegroeid. In drie maanden vloeide dus een nettobedrag het bedrijf binnen, grofweg evenveel als DSM en AkzoNobel samen waard zijn op de beurs.

5. Bonanza in China
Terwijl veel bedrijven worstelen om hun omzetten in China op peil te houden boekte Apple in China (inclusief Hongkong) afgelopen kwartaal een formidabele groei van 70 procent. Dat is vooral te danken aan de iPhone 6 , het nieuwste telefoonmodel met groter beeldscherm.

Het succes in China is vooral te danken aan het segment waarin het bedrijf opereert. In het ‘premium'-segment, de top van de smartphone-markt heeft Apple nauwelijks concurrentie in China.

6.VS toch nog het grootste
Inmiddels haalt Apple meer omzet uit China dan uit Europa. Veel analisten hadden verwachten dat China afgelopen kwartaal al de grootse afzetmarkt zou zijn, maar dat blijft vooralsnog Noord-Amerika.

7.Eenzijdige winstpakker
Tegenover het succes van de Iphone staat de tegenvaller als het om de Ipad gaat. Apple merkt de concurrentie van goedkopere tablets behoorlijk met een winstdaling van 18 procent. Desondanks verkocht het bedrijf ruim 21 miljoen exemplaren, genoeg om heel Nederland plus Ierland van een iPad te voorzien.

8.Oude glorie
De historische winstgevendheid die Apple rapporteert is vrijwel geheel te danken aan beproefde succesnummers als de iPhone en de iPad. Het gebrek aan echte vernieuwing - de lat ligt hoog als het om Apple gaat -heeft topman Tim Cook al veel kritiek opgeleverd.

In april hoopt Cook terug te slaan. Dan betreedt Apple officieel de wereld van fashion en fitness met de lancering van de Apple Watch.

Op het gebied van ‘wearables', draagbare smart-oplossingen valt nog meer vernieuwing te verwachten. Dat is ook de achtergrond van de opzienbarende overstap van Angela Ahrendts, voormalige topvrouw van modemerk Burberry, naar Apple.

9. Betalen
Ook van Apple Pay, het betaalsysteem wordt veel verwacht komend jaar. Topman Cook noemt 2015 al "het jaar van Apple Pay". De betaaldienst groeit al aardig maar voorlopig worden de massa's Apple-producten toch vooral nog via traditionelere kanalen betaald.


{{scope.count}} Reacties

{{comment.userName}}

{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy'}}

{{comment.body}}

Gerelateerde artikelen